Co když VŠ nevyjde?

12. 5. 2017 | Rady maturantům

Ačkoli jdete k přijímacím zkouškám na vysokou školu dobře připraveni, může se stát, že nakonec neuspějete a budete se muset rozhodnout, kam se vydat dál. Nabízíme vám zkušenosti čtyř studentů, kteří u přijímaček neobstáli, a přesto teď dělají to, co je opravdu baví. 

Markéta K. (22)
Přijímací řízení na lékařskou fakultu patří k jednomu z nejtěžších. Své o tom ví i Markéta, která studovala přírodovědné gymnázium a i přes pečlivou přípravu se jí nepodařilo u zkoušek obstát. „Měla jsem přihlášku na všechny tři lékařské fakulty v Praze, pak dokonce i do Hradce,“ říká dívka. „Stát se lékařkou jsem vždycky chtěla, a tak pro mě byla následující volba jasná. Počkala jsem do září a podala si přihlášku na Vyšší zdravotnickou školu, kde studuji obor Zdravotnický asistent.“ Tímto krokem si Markéta splnila svůj sen. Pravidelně totiž dochází na praxe do různých zdravotnických zařízení a letos v lednu nastoupila na částečný úvazek do pražské Nemocnice Na Bulovce. „Zanedlouho budu absolvovat. Potom bych si chtěla dodělat ještě bakaláře a stát se zdravotní sestrou,“ plánuje Markéta.

Marek B. (20)

Už odmala četl knížky v angličtině, a tak bylo jasné, že po maturitě na ekonomickém lyceu se Markovy kroky budou ubírat na filozofickou fakultu. „V den přijímaček mi ale vůbec nebylo dobře, neměl jsem svůj den. Totálně jsem vybouchnul. A záložní plán jsem neměl,“ vzpomíná Marek. Když rodiče viděli, že je syn z neúspěchu zdrcený, rozhodli se ho podpořit. Zaplatili mu roční studijní pobyt ve Velké Británii. „Budu jim za to nadosmrti vděčný. Dalo mi to hodně. Zdokonalil jsem se v jazyce, poznal nové lidi a kulturu.“ Letos se Marek opět chystá k přijímacím zkouškám a doufá, že s nově nabytými znalostmi už uspěje.

Kateřina V. (23)
Katka měla už od dětství velký sen: stát se právničkou. Na gymnáziu prospívala výborně, odmaturovala dokonce s vyznamenáním. Jenže na pražská práva se namísto přijímacích zkoušek skládají Scio testy, které nevyhovují každému. A nepodařily se ani Kateřině. „Bylo to těsné, ale nedostala jsem se. Chvíli jsem se rozmýšlela, jestli mám jít na jiný obor, kam mě vzali, ale nakonec jsem to zavrhla. Chci přece dělat, co mě baví.“ Prohledala tak různé webové stránky a zjistila, že na Karlově univerzitě může za poplatek (zhruba 20 000 korun za semestr) nastoupit do takzvaného nultého ročníku. „Studovala jsem všechny předměty, jako prváci. V obou semestrech jsem musela úspěšně složit všechny zkoušky a na konci letního semestru mě pak rovnou vzali do druhého ročníku,“ upřesňuje Katka. Dnes práva studuje už čtvrtým rokem a přivydělává si brigádou v advokátní kanceláři.

Robert P. (22)
Robert studoval gymnázium a po maturitě se rozhodl pokračovat ve studiu cestovního ruchu na Vysoké škole ekonomické. Od třetího ročníku byl členem dobrovolných hasičů v malém městečku kousek za Prahou, kde bydlí. Když přijímací zkoušky na univerzitu nevyšly, měl tedy jasno. „Na VŠE jsem stejně šel spíš na popud rodičů. Oba mají vysokou školu, a tak pro ně bylo nemyslitelné, že by jejich syn skončil jen s gymplem,“ vysvětluje Robert. „Když mi přišlo rozhodnutí o nepřijetí, trochu mě to samozřejmě mrzelo. Zároveň jsem ale začal koketovat s myšlenkou, že bych se hasičství mohl věnovat naplno.“ Zjistil si, co obnášejí přijímací testy, a začal trénovat na jejich fyzickou část. „Nebylo to snadné. Denně jsem běhal 4 kilometry, chodil do posilovny a musel jsem se naučit plavat několik různých stylů,“ dodává. Úsilí se ale vyplatilo a dnes je z Roberta profesionální pražský hasič. A co jeho rodiče? „Jsou na mě hrdí. Vždyť zachraňuji lidské životy!“

Autorka: Nikola Staňková

Zdroj fotografie: Freeimages.com

Další články k tématu