Co dělat, když neudělám maturitu?

8. 6. 2015 | Rady maturantům

Zkažené prázdniny, představa desítek otázek, které se budete muset znovu biflovat, a hlavně fakt, že ten stres budete muset absolvovat znova. Takové pocity nejspíš prožíváte, pokud jste právě neobstáli ve „zkoušce dospělosti“. Možná tomu teď nevěříte, ale neudělat maturitu nemá jen ty špatné stránky.

Zazářit v září

Pokud jste nezazářili v prvním maturitním termínu, neznamená to, že nemůžete zazářit v září. Přípravu na druhý pokus o složení maturitní zkoušky rozhodně nepodceňte. Můžete příjemně překvapit celou komisi. Nejdelší prázdniny vašeho života se bohužel konat nebudou. Na druhou stranu je třeba si alespoň nějaké prázdniny určitě dopřát. Můžete si vytvořit plán, které týdny věnujete učení a které lenošení nebo výletům s kamarády. Po stresujícím maturitním roce si odpočinek prostě zasloužíte. Navíc je velmi nepravděpodobné, že by vás fakt, že jste zkoušku dospělosti nesložili napoprvé, nějak omezoval. „V životě se mě nikdo neptal na to, na kolikátý pokus jsem udělal maturitu,“ říká Petr Vích (25), student softwarových technologií a managementu na Elektrotechnické fakultě ČVUT v Praze, který maturitní zkoušku složil až v září.

prázdninová příprava na vš

Propásnu přijímačky – co teď?

Pokud vás vysoká škola, na kterou chcete, nepřijme bez maturity složené v květnu, nemusíte si hned zoufat. Prohledejte její webové stránky či stránky jiných podobných univerzit a pravděpodobně narazíte jak na druhý termín podávání přihlášek, tak na druhé kolo přijímacích zkoušek. Ty se většinou konají o prázdninách či v září. Budete mít tak více času se na ně připravit oproti svým spolužákům, kteří je musí skládat už během května a června, kdy jsou ještě vystresovaní ze zkoušky dospělosti. Pokud ovšem vysoká škola, na kterou chcete jít, druhé kolo přijímaček nevypisuje, máte dvě možnosti. Tou první je zvolit jinou školu, kde se druhé kolo koná nebo kde se spokojí s tím, že maturitní vysvědčení odevzdáte až v září a tou druhou je rok počkat.

Co s volným rokem?

Máte-li před sebou rok volna do dalšího pokusu dostat se na vaši vysněnou univerzitu, je jen a jen na vás, jak s ním naložíte. Možností máte hned několik. Věnovat rok pomaturitnímu studiu cizího jazyka v některé jazykové škole a následně se pokusit získat mezinárodně uznávaný jazykový certifikát, který vám v budoucnu určitě nebude na škodu. Můžete začít pracovat, ale existuje určité riziko, že si během práce nenajdete čas na učení se na další přijímací zkoušky. Nebo můžete odjet do zahraničí a tam sbírat nové zkušenosti. V každém případě si všechny možnosti, které se vám naskytnou, dobře promyslete. Možná ještě zpětně zhodnotíte tuto roční pauzu jako pozitivní.

zdroj fotografií: freeimages.com