Čínská univerzita nabízí kurz pro hráče počítačových her

14. 11. 2019 | Aktuality

počítačové hryHraní počítačových her už dávno není jen koníčkem hrstky lidí, kteří jen málokdy vyjdou z přítmí svých pokojů ven do společnosti. Takzvaný e-sport je rychle rostoucí odvětví, ve kterém se točí miliony dolarů a čínští hráči si v něm vedou obzvlášť dobře. Univerzita ve městě Šen-jang se proto rozhodla otevřít volitelný kurz pro studenty, kteří se chtějí zlepšit nejen ve hraní her, ale i v jejich propagaci. V budoucnu by tak mohla vychovávat profesionální gamery i hvězdy sociálních sítí, kde videa s hráči patří mezi ta nejsledovanější.

 „Kurz pomáhá v rozvoji nejen hráčům, ale rozvíjí také herní a analytické myšlení, schopnost testování her, jejich uvádění, i dovednosti potřebné k vedení herních klubů a organizaci soutěží,“ uvedl zástupce děkana univerzity Li Kang.

Podle vyučujícího Sun Wen-jüana je cílem kurzu ukázat společnosti, že hraní her není pouze o tom, že člověk sedí u počítače a mačká tlačítka. „Je to stavební kámen celého odvětví e-sportu, které má jenom v Číně necelých 260 tisíc profesionálních hráčů,“ vysvětlil.

Kurzu se od března letošního roku zúčastnilo zatím 160 studentů. Jeden z absolventů, Jang Jü-chaj, by se v budoucnu chtěl stát rozhodčím pro e-sport a promotérem her. Studentka Tchang Tching by se zase podle svých slov chtěla naučit „hrát stejně dobře jako kluci“. „Rodiče mě v tom nepodporují, ale já věřím, že lze najít rovnováhu mezi studiem a hraním her,“ popsala Tching.

E-sport je momentálně na seznamu sportovních disciplín pro Asijské hry v roce 2022, což je obdoba atletických mistrovství. Současně figuruje také jako potenciální kandidát na to, stát se v budoucnu olympijským sportem.

 

Zdroj:

DailyMail.co.uk