CINEMA MUNDI se nezadržitelně blíží

24. 2. 2012 | Aktuality

Na šedesát filmů, dvacet doprovodných akcí a řadu českých i zahraničních hostů se mohou těšit návštěvníci třetího ročníku CINEMA MUNDI, který začíná 29. února. Radosti i starosti spojené s organizací festivalu představili organizátoři na druhé tiskové konferenci.

Oficiální zahájení festivalu se uskuteční ve středu na Náměstí Svobody za účasti patrona Bolka Polívky a jazzového dua Jaroslava Pilného a Martina Špinlera. Od půl sedmé je pak pro veřejnost ve Velkém Špalíčku připravena zdarma projekce Formanova oscarového filmu Amadeus. Účast na tomto promítání přislíbili výtvarník Theodor Pištěk, kameraman Miroslav Ondříček a filmový architekt Karel Černý.

„Dnes již máme kompletní jak hlavní, tak vedlejší sekci programu. Velmi si vážíme například účasti brazilského snímku Elitní jednotka 2, tureckého filmu Tenkrát v Anatolii, irského snímku Jako bych tam nebyla a dalších,“ představil hlavní perly programu dramaturg CINEMA MUNDI Lukáš Skupa. Vedlejší program v tomto ročníku ovládnou filmy z Lotyška, Litvy a Estonska. „Zde bych vyzdvihl například snímky Podzimní tance a Sběratelka. Největším filmovým trhákem ale bude pravděpodobně česká premiéra nejnovější filmové adaptace románu F. M. Dostojevského Idiot,“ dodal Skupa. Tento film přijede osobně představit také delegace a pro diváky bude připraveno bude typické estonské občerstvení.

Návštěvníci CINEMA MUNDI se v průběhu osmidenního festivalového maratonu budou moci osobně setkat i s význačnými českými a zahraničními hosty. Makedonský film Punk´s Not Dead přijede představit jeho režisér Vladimir Blaževski. Estonský režisér Sulev Keedus uvede na festivalu rovnou dva své filmy, a to Dopisy pro anděla a Georgica. „Dále účast slíbil herec Karel Roden, který bude reprezentovat film Lidice, a režisér filmu Cigán Martin Šulík. Festivalu se zúčastní i delegace k filmu Probudím se včera vedená režisérem Miroslavem Šmídmajerem a herečkami Evou Josefíkovou, Eliškou Křenkovou a Ljubou Krbovou,“ doplnil seznam hostů ředitel festivalu Josef Čadík.

Autor: Kynčlová Veronika, redaktroka MFF CINEMA MUNDI

VysokeSkoly.cz jsou mediálním partnerem Cinema Mundi.

Další články k tématu