Chaos kolem studentských víz. Britové mají problém vycestovat

14. 9. 2021 | Stojí za přečtení

Brexit a studiumŘada britských studentů odkládá svůj studijní pobyt v zemích EU a někteří dokonce zamíří raději studovat mimo starý kontinent. Důvodem jsou problémy spojené se studijními vízy. S brexitem totiž narostla byrokracie a proces získání víz je podle některých britských studentů příliš chaotický. Největší problém mají podle serveru The Guardian s vycestováním do Španělska.

Britská vláda se nyní snaží situaci řešit. Poté, co bylo britské velvyslanectví zahlceno žádostmi lidí, kteří chtějí v zemi studovat nebo pracovat, oslovila Británie Španělsko s žádostí o zavedení takzvané zrychlené vízové procedury.

Španělsko to ale odmítá s tím, že si studenti mají pohlídat doložení všech potřebných dokumentů, aby se vyhnuli zdržení. Země také navrhuje, aby britské školy centralizovaly celý proces a žádosti o studijní výjezdy pak posílaly hromadně.

Natasha Kerrová, která studuje moderní jazyky v Bristolu, zatím čeká na schválení své žádosti o vízum. Nejprve ale musela vyplnit ty správné formuláře a předložit potřebné dokumenty. Následovalo dlouhé čekání na pohovor na španělském konzulátě v Londýně. „Bylo toho hodně, co jsem musela vyřešit. Bristol řekl: ‚Nemůžeme ti poradit, víš.‘ Komunikace vázla. Univerzita oslovila konzulát, ale nedostala žádnou odpověď a nebylo toho moc, co mohli udělat,“ popsala Kerrová.

Kromě byrokracie se Kerrová musela vypořádat také s finančním náklady. Na získání víza vynaložila 700 liber (přibližně 21 tisíc korun). Do jejích výdajů se započítalo získání dvou právních dokumentů, výpisu z trestního rejstříku i jejich následný překlad do španělštiny. „Bylo toho o hodně víc, než jsem čekala,“ uvedla.

James Illingworth, koordinátor pro univerzitní radu moderních jazyků, řekl, že zástupci univerzity měli problém pomoct svým studentům „se zdánlivě nekonečnými požadavky“ pro získání víz do Španělska. V důsledku toho se někteří studenti rozhodli vyjet raději do zemí Latinské Ameriky, kde mohli dostat víza rychleji.

„Jestli studenti vízum dostanou anebo nikoliv, se zdá být v tuto chvíli poněkud náhodné, jelikož někteří studenti obdrží víza, zatímco jejich přátelé nikoliv, a přitom se uchází o stejné místo. Dlouhý čekací seznam a obtížné získávání dokumentů z oddělení ve Španělsku způsobují významné zpoždění a vedou k úzkosti studentů,“ uvedl Illingworth.

Mluvčí španělského ministerstva zahraničních věcí však upozorňuje, že problémy způsobuje i to, že většina přihlášek dorazila později než měla. Podle španělského konzulátu v Londýně se pak také někteří britští studenti nedostavili na dohodnuté schůzky nebo odevzdali neúplné či špatně vyplněné žádosti.

Problémy studenti hlásí také s vycestováním do Německa, Belgie, Nizozemí a Francie. Například britští studenti, kteří chtějí studovat v Německu, musí prokázat, že mají k dispozici minimálně 800 euro (asi 20 tisíc korun) na každý měsíc, kdy chtějí v zemi zůstat.

Zdroj: The Guardian

Další články k tématu

Delší pracovní víza by mohla do Británie přilákat více studentů

Delší pracovní víza by mohla do Británie přilákat více studentů

Zahraniční studenti mohou aktuálně ve Velké Británii studovat dva roky po dokončení studia. Nedávný průzkum však ukázal, že delší pracovní víza by do země přilákala více zahraničních studentů. Po změně nyní volají i britské školy. Pracovní víza na dva roky zavedla Británie po nátlaku univerzit teprve loni v červenci. Rektoři tamních škol ale chtějí, aby se …

Místo mekáče na pole. V Británii se děti učí pěstovat vlastní potraviny

Místo mekáče na pole. V Británii se děti učí pěstovat vlastní potraviny

Charitativní organizace Chefs in Schools (Šéfkuchaři ve školách) si klade za cíl nadchnout děti pro výrobu potravin a zdravé stravování a také je v tomto ohledu vzdělávat. Začala proto spolupracovat se základní školou Greenside v Londýně. Část tamní výuky se tak teď točí čistě kolem jídla. Místní děti začínají od základů, pracují na zeleninové zahrádce, kde se …