Cestování trošku jinak

3. 7. 2007 | Studium v zahraničí

Představte si, že přijedete do zahraničí, cizí lidé vás ochotně zdarma ubytují, ukáží vám okolí a pozvou vás na tradiční domácí večeři. Že je to sen? Nikoliv. S mezinárodními organizacemi Servas či Hospitality club je to naprosto běžné.

Představte si, že přijedete do zahraničí, cizí lidé vás ochotně zdarma ubytují, ukáží vám okolí a pozvou vás na tradiční domácí večeři. Že je to sen? Nikoliv. S mezinárodními organizacemi Servas či Hospitality club je to naprosto běžné.

Servas je organizace, založená v roce 1949, která funguje na dobrovolnické bázi. Členství je bezplatné, nejde o žádnou sektu ani náboženské hnutí. Jsem v ní už několik let a jde o velmi dobrou zkušenost. Chcete-li se stát členy, musí vás doporučit stávající člen.

Potom absolvujete interview s koordinátorem a je-li úspěšné, zařadí vás do seznamu hostitelů. Můžete nabídnout i ubytování, ale pokud to není ve vašich silách, postačí, když nabídnete asistenci cestovatelům přes den. Navštěvovat se můžou i členové v rámci jedné země, možná je i výměna dětí na jeden měsíc během prázdnin.

Když se rozhodnete využít služeb Servasu v nějaké zahraniční zemi, požádáte koordinátora o seznam tamějších členů. Před cestou si pořídíte tzv. výjezdní list, za který zaplatíte 500 Kč a platí vám rok. Jde o identifikační dokument, kterým se prokážete vašim hostitelům.

Drtivá většina hostitelů, které jsem v zahraničí navštívila, byla milá. S rodiči ročně ubytujeme asi 25 lidí. Skrz jejich dojmy se díváme na naše město i náš život zase z trochu jiného pohledu, dovídáme se o jiných kulturách a trénujeme jazyky. Více informací o Servasu najdete na stránkách www.servas.org.

S Hospitality clubem osobní zkušenost nemám, ale doporučilo nám ho několik našich Servas hostů. Tato organizace vznikla v roce 2000 a kontakty jejich členů probíhají výhradně přes internet (www.hospitalityclub.org). Členové Hospitality klubu na celém světě si navzájem pomáhají při cestování, ať už je to poskytnutím střechy na jednu noc nebo třeba provedením po městě.

Účast je bezplatná a zaregistrovat se může kdokoliv. Oproti Servasu je zde tedy větší riziko, že narazíte na někoho nespolehlivého, ale zato je mnohem dostupnější a pružnější. Prostě si najdete na internetu profil potenciálního ubytovatele a kontaktujete ho.

Dohromady tyto organizace pokrývají asi 100 zemí a mají dohromady přes 21 000 členů. Pokud rádi cestujete jinak, než zavřením se v hotelu, rozhodně Servas nebo Hospitality club vyzkoušejte.