Čeští studenti získali cenu vévody z Edinburghu

3. 1. 2021 | Aktuality

cena vévody z EdinburghuV prosinci již tradičně proběhlo udílení prestižního ocenění vévody z Edinburghu. To mohou získat studenti, kteří se zdokonalí ve sportu, talentovaní studenti, či ti, kteří se věnují dobrovolnictví nebo podniknou dobrodružnou výpravu. Letos bylo oceněno 650 studentů z celého světa, mezi nimiž nechyběli ani Češi.

Letos se aktivity studentů zaměřily na boj proti koronaviru. Studenti pomáhali například tak, že na jaře šili ve velkém roušky a rozdávali je potřebným. Na podzim pro změnu hlídali děti zdravotníků a venčili psy. Krom toho uklízeli odpadky, učili se nové jazyky, malovali nebo zakládali neziskové organizace.

„I přes to, že tento rok byl pro všechny velmi náročný, naši účastníci se nevzdali a postavili se krizové situaci čelem. Díky on-line aplikaci si mohli všechny pokroky zaznamenávat do mobilu a plnit tak program i během lockdownu,“ řekl Tomáš Vokáč, výkonný ředitel programu v Česku.

Z českých studentů ocenění získal například Kvido Klawe ze Střední průmyslové školy v Ostravě. Klawe vybudoval stezku pro cyklisty a dle slov jeho vedoucího projektu zasvětil mnohem víc času, než bylo třeba ke splnění programu. Cenu získala také Tereza Stiborská, která byla v létě vybrána jako jedna ze čtyř mladých lidí z celého světa, aby sdílela svůj příběh převzetím Instagramu královské rodiny.

V Česku program funguje již 25 let a momentálně ho nabízí zhruba 240 institucí včetně škol, mládežnických center, neziskových organizací a dětských domovů. Zájemci se do něj mohou zapojit i on-line. Program má tři úrovně, které se liší délkou i obtížností. Bronzová úroveň je dlouhá šest měsíců, stříbrná rok a zlatá osmnáct měsíců. Studenti si sami vybírají cíle, kterých chtějí dosáhnout a na jejich plnění následně dohlíží vedoucí v centrech programu.

V rámci programu britská královská rodina podporuje vytrvalost a cílevědomost mladých lidí do 24 let věku. Slavnostní předávání ocenění letos kvůli pandemii covid-19 poprvé proběhlo on-line. Program funguje už od roku 1956 a mohou se do něj zapojit studenti ze zhruba 130 států. Vysokoškolákům i středoškolákům napomáhá rozvíjet osobnost a získat zážitky, které jim mohou přijít k užitku v budoucím osobním i pracovním životě. Zaměstnavatelé mnohdy během pracovních pohovorů chápou certifikát o absolvování programu jako signál, že jde o kvalitního uchazeče o místo.

Zdroj:
seznamzpravy.cz

Další články k tématu