Česko může po 13 letech získat Oscara. Nominovaná je studentka FAMU

23. 1. 2020 | Aktuality

oscar-statuette-film-popcorn_23-2147699798Nominace na Oscara je stále skvělý úspěch, o případné výhře ani nemluvě. V dějinách české kinematografie najdeme jen pár snímků, které nominaci na nejprestižnější ze všech filmových cen získaly. Naposledy ocenění získala Markéta Irglová za píseň z filmu Once. Nově se k nominovaným zařadil krátký animovaný snímek Dcera, který režírovala studentka FAMU Darja Kaščejevová.

Nejde o jedinou letošní českou nominaci. Další získala Nora Sopková v kategorii výprava, a to za svou práci na válečné tragikomedii Králíček Jojo novozélandského režiséra Taiky Waititiho. Snímek, v němž exceluje například Scarlett Johansson, se natáčel v České republice. Českým favoritem na případnou nominaci byl i film Nabarvené ptáče režiséra Václava Marhoula, ten se ovšem nedostal do užšího výběru.

Snímek Dcera Darji Kaščejevové mimo jiné zaujal svou jedinečnou výtvarnou formou. Režisérka zkombinovala loutkový film a práci s ruční kamerou. Podařily se jí tak vytvořit nadmíru realisticky působící záběry.

Nominace na Oscara není jediný úspěch, který Dcera získala. Film již dostal nejvyšší ocenění Křišťál na festivalu ve francouzském Annecy a cenu za nejlepší film na švýcarském festivalu Fantoche. Nominaci na Oscara pak předcházela výhra takzvaného studentského Oscara, který si režisérka převzala v říjnu. Její film se v této soutěži stal nejlepším z 1615 snímků.

Zdroj: https://art.ihned.cz/

Další články k tématu