Česká republika klesla v žebříčku kvality života

28. 9. 2020 | Aktuality

kvalita života v črČeská republika si při letošním zhodnocení pohoršila v žebříčku nejlepších zemí k životu. Umístila se na 25. místě z celkem 163 států, přičemž loni byla o příčku výše. Index hodnotil o čtrnáct zemí více než v roce 2019.  První místa náleží severským zemím – Norsku, Dánsku a Finsku. Stejně jako se příliš nemění vítězné příčky, i spodek žebříčku zůstává stejný. Poslední příčky obsadily státy v Africe – Středoafrická republika, Čad a Jižní Súdán.

Česká republika skončila za Slovinskem, Itálií a Estonskem. Na 26. místě se umístil Kypr, dále Řecko a Spojené státy americké.

Žebříček indexu společenského rozvoje vytvořila poradenská společnost Deloitte, která spolupracuje s neziskovou organizací Social Progress Imperative. Mezi základní kritéria hodnocení patří společenský a ekonomický rozvoj států a jejich životní prostředí.

I když se ČR loni umístila lépe, letos narostl její bodový zisk – dostala 86,69 bodů ze 100 oproti minulým 84,36 bodů.

Česko si nově polepšilo především v přístupu ke vzdělávání a informacím. Narostly rovněž ekonomické ukazatele. „HDP na obyvatele s ohledem na paritu kupní síly se oproti loňsku zvýšilo o 6900 na 40 314 dolarů. To je trojnásobně větší růst než v předchozím období,“ uvedla společnost Deloitte.

K lehkému propadu došlo v oblasti základních lidských potřeb. Mezi ně náleží výživa, základní lékařská péče, čistota vody, hygiena a přístřeší. Z dlouhodobého hlediska si Česko nejhůře vede v přijímání a diskriminaci národnostních menšin.

„Dlouhodobě se potvrzuje silné postavení ČR v zajištění nejen základních potřeb, ale i vzdělávacích potřeb a zdraví. Naopak nás oslabuje vysoká úroveň emisí,“ okomentoval výsledek žebříčku Josef Kotrba, prezident Deloitte.

Zdroj:
https://www.seznamzpravy.cz/