Češi se zhoršili v angličtině. Slováci se naopak zlepšili

18. 11. 2023 | Aktuality

studium anglického jazyka
Česko se letos propadlo v mezinárodním srovnání znalosti angličtiny. Mezi 113 zeměmi světa hodnocenými v rámci English Proficiency Index (EPI) skončilo na 26. místě. Ve srovnání s loňským hodnocením si tak o tři příčky pohoršilo. Zlepšení naopak zaznamenali Slováci, kteří předběhli Čechy a skončili 18.

„Přestože se dlouhodobě diskutuje o nízké úrovni výuky angličtiny na základních školách, tak české děti oproti jiným evropským zemím mnohem méně využívají kvalitní výuku jazyků mimo veřejný sektor. Na středních školách a v dospělosti pak znalost jazyka obtížně dohánějí,“ vysvětluje příčiny propadu Sabina Wyrobová z české pobočky Education First, která EPI zastřešuje. Znalost angličtiny by podle ní zlepšilo častější navštěvování mimoškolních jazykových kurzů.

Další z příčin je pandemie covidu-19. „U jazykové výuky je nezbytné jazyk aktivně používat, snažit se komunikovat, i když s chybami, a tato možnost tady dlouho nebyla. Školy i žáci dohání to, co zameškali, ale neposouvají se ještě dopředu. I to může za naši stagnaci a propad v rámci žebříčku,“ říká. Podle autorů EPI stojí pandemie nejen za propadem jazykových znalostí v Česku. Úroveň se propadla globálně.

Testování se zúčastnilo 2,2 milionu lidí z celého světa ve věku od 18 do 20 let, kteří nemají angličtinu jako mateřský jazyk. Výsledek testů určoval, jakého stupně pětistupňové škály země dosáhly. Česko i Slovensko shodně získaly druhý stupeň, tedy vysokou úroveň. Stejně je na tom z evropských států ještě Estonsko, Gruzie, Srbsko a Švýcarsko.

Z dlouhodobého hlediska umí nejlépe anglicky v Nizozemí. Následují Singapur, Rakousko, Dánsko, Norsko, Švédsko, Belgie, Portugalsko, JAR a Německo. Nejvyšší úrovně dosáhly ještě Chorvatsko a Řecko. Na opačném konci žebříčku stojí Demokratická republika Kongo, Tádžikistán a Jemen.

 

Zdroj: Novinky.cz

Další články k tématu

Nejlepší aplikace roku 2022 pro učení jazyků

Nejlepší aplikace roku 2022 pro učení jazyků

Pokud jste se někdy na vlastní pěst pokoušeli naučit cizí jazyk, určitě víte, že to není nic jednoduchého. Uvědomují si to i vývojáři, kteří na pomoc vytvářejí různé jazykové aplikace. V záplavě méně zdařilých počinů může být problém najít ty opravdu kvalitní aplikace. Připravili jsme proto pro vás výběr těch nejlepších aplikací, se kterými se …

Otroky jsme neměli, ale profitovali jsme z nich, přiznala Cambridge

Otroky jsme neměli, ale profitovali jsme z nich, přiznala Cambridge

Prestižní britská univerzita Cambridge přiznala, že profitovala z otrokářství, sama ale žádné otroky vlastnit neměla. Vyplývá to ze závěrů studie, kterou si škola nechala zpracovat. Univerzita se vzhledem k výsledkům nyní rozhodla rozšířit stipendijní programy pro černošské studenty. V plánu má také financování dalšího výzkumu otrokářství. Konkrétní profit univerzity Cambridge z otrokářství měl spočívat v tom, že škola přijímala …

Matika trápila maturanty i na podzim. Neúspěšnost byla 70 procent

Matika trápila maturanty i na podzim. Neúspěšnost byla 70 procent

Na podzimní termín maturit se letos přihlásilo skoro 18 tisíc studentů. Společnou část maturity neudělalo celkem 38 procent studentů. Nejhůř dopadli maturanti z matematiky a němčiny. Maturitu nesložilo přes 70 procent z nich. Z českého jazyka v podzimním termínu skládalo zkoušku 8161 studentů a jejich neúspěšnost činila 27,8 procent. Téměř třem stovkám maturantů ke složení testu pomohlo zrušení sporné …