Čapka, prsten nebo obraz. Osm mement pro absolventy VŠ

24. 5. 2024 | Studentský život

memento pro absolventy VŠKonec studia představuje mezník v životě člověka. Po dokončení školy už věci nikdy nebudou stejné. Proto se hodí si tento okamžik uchovat v paměti. Třeba i prostřednictvím nějakého hmotného předmětu.

Hranatá čepice

Promoční čepice nemají v Česku takovou tradici jako v zahraničí. Zná je ale určitě většina z nás z různých amerických filmů či seriálů, kde je absolventi vítězoslavně vyhazují do vzduchu. V současnosti tuto symbolickou čapku používá v Česku jen pár škol. Například Národohospodářská fakulta Vysoké školy ekonomické v Praze. Pokud se vám tento zvyk líbí, proč se ho nepokusit zavést třeba i na vaší fakultě?

Třídní prsteny

I tento zvyk pochází ze zahraničí. Jde o prsteny s jednotným designem, které si pořídí celý ročník. Tato tradice je přes sto let stará, ale u nás ji nevídáme. Českou alternativou jsou třídní trička s (leckdy vtipným) vzorem či nápisem. Prsten je ale rozhodně trvanlivějším suvenýrem. Nemusíte se bát, že se časem sepere nebo „zdrcne“ v pračce. A můžete ho navíc nosit pořád.

Ročenky a fotoalba

Ročenky jsou nedílnou součástí amerických seriálů ze školního prostředí. Zachycují studijní rok a tvoří je fotografie, vzkazy od kamarádů, humorné hlášky, jednoduše všechno, co si se školou a především se svými spolužáky spojujete. Můžete se domluvit a jednu takovou ročenku si v rámci svého ročníku vytvořit taky. Stejně jako u fotoalb z dětství jde o památku, k níž se lidé rádi vracejí a nostalgicky při listování vzpomínají na minulost.

Můžete si také vytvořit jednoduché fotoalbum, v němž zachytíte průběh celého vašeho studia, od prvního dne až po ten poslední.

Umělecká díla

Znáte někoho, kdo namaloval kampus, kde jste strávili několik let svého života? Umělecká díla, malby a kresby, jsou zejména pro milovníky vizuálního umění perfektním mementem na studium. Pokud nevíte, kde je najít, zkuste se obrátit na stávající studenty či absolventy uměnovědných oborů na vaší univerzitě. Anebo pátrejte po skupinách místních umělců, od nichž byste mohli jejich díla či levnější kopie zakoupit.

Památeční krabice

Kdo nechce jenom „obyčejné“ fotoalbum či ročenku, může spojit obojí dohromady a vytvořit si pamětní krabici, do níž bude ukládat všechny hmotné vzpomínky související se studiem – fotografie, lístky z koncertů či suvenýry ze studijních pobytů. Představivosti se v tomto směru meze nekladou. Studium je trošku jako dovolená v exotické zemi, cesta do neznáma, z níž si při troše snahy odnesete nejednu památku.

Personalizovaná pera a další vybavení

„Mně je tak blbě, že nemám ani tužku…“ říká se ve známé české filmové hlášce. Pokud si necháte udělat personalizovanou psací pomůcku, určitě vás ani nevolnost nezastaví. A v případě, že by vám pero nestačilo, je možné si nechat natisknout například dopisní sady, bločky či další vybavení s vaším jménem, názvem školy a rokem dokončení studia, nebo třeba s nějakou jinou nesmrtelnou hláškou, která vás a vaše kolegy provázela celým studiem.

Digitální alba

Digitální alba jsou moderní variantou klasických fotoalb. S tou výhodou, že kromě fotografií se do nich vejdou i videa ze studijních akcí. Například právě z promoce. Digitální album navíc můžete snadno sdílet se spolužáky, přáteli a rodinou a kdykoliv se k nim vracet.

Společný výlet

Pokud jste právě dokončili studium či vás to zanedlouho čeká a máte chvíli volna… proč ho nevyužít a nevyrazit s nyní již bývalými/ skoro bývalými spolužáky na jeden poslední výlet, než se vaše cesty rozejdou? Nejde sice o hmotnou památku, ale zážitky z cesty, ať už třeba na něčí chatu, do hor, do víru velkoměsta či klidně do zahraničí, pokud to vaše časové a finanční možnosti dovolí, vám nikdo nevezme. Výlet navíc můžete trvale zaznamenat v už zmíněném fotoalbu nebo pamětní krabici.

Zdroj: College Cures

Další články k tématu