Bydlet v Brně?

12. 5. 2003 | Studentský život

Zeptali jsme se studentů Masarykovy univerzity na jejich bydlení minulé, současné i budoucí…Kde bydlí? Kolik platí? A především, jak se vypořádali nebo se vypořádávají s novou situací přidělování kolejí na MU.

Zeptali jsme se studentů Masarykovy univerzity na jejich bydlení minulé, současné i budoucí… Kde bydlí? Kolik platí? A především, jak se vypořádali nebo  vypořádávají s novou situací přidělování kolejí na MU?

 Šárka FSS:

 Loni jsem bydlela na kolejích, letos už na privátě v Žabinách, platím 1500 Kč. Je to sice blízko – 10 minut od školy, ale sháním s kamarády něco lepšího. Jsme tři a chceme nějaký byt, kde bychom platili nájem do 2000 s inkasem na jednoho. Ideální by byl 1+1 nebo 2+1, ale zatím se nám nedaří. Sháníme už tři měsíce všemi možnými způsoby – realitky, známí, inzeráty, prostě, co se dá, ale pořád nic.

Roman FI:

 Bydlím na kolejích za 1250 Kč a je mi tam dobře…dlouho už ale nebude. Měl bych začít shánět byt. Vím, že v září už moc volných bytů nebude, ale naši teď mají finanční problémy… Nemohou si dovolit platit mi privát i přes prázdniny, spíš budou ještě potřebovat peníze ode mě. Navíc mám na MU ještě sestru… Už jsem dokonce našel skvělé bydlení za slušnou cenu, bohužel jsem si to nemohl v dané situaci dovolit. Byl jsem ochtný jít do 2000 Kč, ale budu muset jít s cenou ještě níž. Shánět tedy budu až v září.

Markéta PřF:

Bydlím na kolejích za 1170. Jsem v prvním ročníku, tak jsem zatím zažila jenom koleje. Je to tam fajn, i když oproti jiným městům jsou dost drahé. S privátem to ale bude ještě horší…Sháním s kamarádkou už 2 měsíce malý byt do 2000 Kč. Je nám vcelku jedno kde, jen už ho chceme mít. Sháníme přes inzeráty, nemáme na to, abychom zaplatili realitcce provizi, ale v Brně je to těžké. Realitky pokrývají 99 % trhu.

 Magdaléna FSS:

 Už jsem toho vystřídala víc. O podnájmech v Brně můžu povídat! Nejdřív jsme s bratrem bydleli v privátě za 2000 Kč, sice kousek od školy, ale byl to fakt maličký pokojík v bytě rozvedených manželů. Hádali se od rána do večera. Výhled z okna byl nejlepší – do zdi. Pak jsme se přestěhovali do Ivanovic kvůli penězům, finančně jsme to nezvládali. Naši nás podporovat nemůžou, je nás doma hodně…V Ivanovicích jsme bydlela sice za 600 Kč, ale ve sklepě a sprchu jsem si přidělávala na umyvadlo. Finančně na tom sice o moc lépe nejsem, ale našli jsme s kamarády byt, který je krásný a blízko školy – v Černovicích, 6 zastávek od Grohovy. Nájem je sice 2 000 na jednoho, ale zjistila jsem, že lepší už to nebude. Zařídila jsem si kontokorent, zaplatila realitku a teď vydělávám na další nájem. No, aspoň nejsem ve sklepě, ale v podkroví.

Michal FF:

Bydlím na Komárově na kolejích, platím 1170, je to dost, ale mám tam internet a tak, je to fajn. Jsem z Českých Budějovic, tak mi trochu nedochází, proč proboha musím na studiích shánět byt… no, co nadělám. Kamarádovi naštěstí pomohli rodiče – koupili mu v Brně byt, tak se tam nastěhuju taky. Budem v jednom pokoji a do druhýho snad dostanem nějaký holky, ať je větší sranda. Finanční rozdíl pocítím silně, 800 navíc každý měsíc je dost. Ale jsem rád, že mám něco jistého, když vidím, jak se zvedá vlna hysterie…myslím, že jediný, kdo na tom vydělá, budou realitky a dobrý pocit z toho bude mít tak akorát Zlatuška.

Helena FSS:

Bydlím za 1500 v privátu v Ivanovicích. Je to daleko předaleko, ale bydlím tam už druhý rok a jsem ráda, že to mám a nemusím teď shánět jako většina ostatních. Ráda bych tam zůstala i nadále. Doufám, že se s bytnou a se spolubydlícíma ještě alespoň rok sneseme.

Danica LF:

 Jsem na kolejích, platím 1250 Kč, jsem tu spokojená, mám koleje už třetí rok, tak jsem si tu našla spoustu známých. Vzhledem k rozhodnutí pana rektora – senátora Zlatušky ale musíme shánět bydlení na příští rok. Je nás sice šest, ale víc než 12 000 za byt nejsme ochotní dát. Jsem navíc ze Slovenska a kurz ještě pořád úplně dobrý není. Sháníme už asi čtyři měsíce, mám pocit, že jsem prošli už všechny priváty v Brně. ale nějak nám nic nevyhovuje. Jsou buď daleko nebo předražené nebo ošklivé nebo všechno dohromady. A navíc, studenty si do bytu pustí málokdo!

Michal FSS:

Na začátku prváku jsem bydlel v Babicích nad Svitavou v rodinném domě za 4500 Kč, nemohl jsem nic jiného sehnat. Pak jsem se z finančních důvodů přestěhoval na Cejl, kde jsem platil 1500 Kč. Byl to byt 2+1 a bydleli jsem tam čtyři, bylo to ale jen na 14 dní. Potom jsem bydlel na černo na kolejích a začátkem jarního semestru jsem je konečně dostal oficiálně. No a teď po půl roce sháním znovu bydlení. Začínám si připadat jako idiot, stěhuji se každou chvíli jinam. No, na studiu se to taky odráží… Nemám čas, pořád řeším existenční problémy místo toho, abych se plně věnoval škole. Vysokou školu jsem si představoval trochu jinak… Koleje prvákům přeju, je to fakt těžký něco shánět v novém prostředí, jenže co my, ostatní? Dokáže si vůbec Zlatuška představit, jak je to finančně náročné? Kolik času strávíme místo ve studovně na brigádách? A prváků beztak polovinu vyhodí!

Petr IF:

Jsem na kolejích, platím něco přes 800 Kč. Je to sice dost hrůza, ale privát se mi shánět nechce. No, budu asi muset, co? Nejspíš zkusíme něco sehnat s přítelkyní… Jenže ve dvou je to dost problém, je to strašně předražený. Zatím to necháváme. Začneme to asi řešit až po zkouškovém.

Bára FF:

Už druhý rok bydlím na kolejích, i když tento rok jsem je dostala dost pozdě. Teď jsme se kamarády sehnali byt. Je to sice panelák na Vinohradech, do školy dost daleko a sousedi jsou nepříjemní, ale zase platíme jen 1500 Kč. Je nás tam pět, ale nahlášeni jsou čtyři jinak bychom platili víc. Sehnali jsme to přes realitku, museli jsme jí dát rovnou dva nájmy za zprostředkování, ale zase se můžeme hned nastěhovat. Bála jsem se, že to budeme muset řešit o zkouškovém. Nikdo z nás tu o prázdninách totiž nebude. To je další věc – musíme platit prázdniny. Je fakt, že kdo shání byt teď ze začátku, několik tisíc prodělá, ale myslím, že v září budou ceny tak vysoko, že bychom na tom prodělali mnohem víc.

Další články k tématu