Brigáda v zahraničí:

25. 6. 2003 | Studium v zahraničí

Většina českých studentů má během studií velmi hluboko do kapsy. Někteří pracují příležitostně již během školního roku nebo si přivydělávají doučováním, překlady či jinou dlouhodobou činností. Velká část studentů však nemá na vydělávání peněz během školního roku čas, a tak tráví část prázdnin na brigádě.

Většina českých studentů má během studií velmi hluboko do kapsy. Někteří pracují příležitostně již během školního roku nebo si přivydělávají doučováním, překlady či jinou dlouhodobou činností. Velká část studentů však nemá na vydělávání peněz během školního roku čas, a tak tráví část prázdnin na brigádě.

Účelem brigády je vydělat co nejvíce peněz a ještě se pokud možno něčemu přiučit, tyto podmínky nejlépe splňuje pobyt v zahraničí. Jenže dostat se do zahraničí a ještě si tam najít práci dříve, než člověk přijede, není tak jednoduché… I na místě pak mohou vyvstat různé problémy, se kterými je nutno počítat… Připravili jsme pro Vás tedy seriál na téma: Práce v zahraničí. V jeho úvodním díle bych Vás ráda seznámila s možnostmi hledání práce.

 V dalších dílech Vás budeme informovat o podmínkách, konkrétních problémech, úskalích a zkušenostech práce za linií České republiky. Pokud budete mít nějaké typy, dotazy či vlastní zkušenosti, o které se s námi budete chtít podělit, neváhejte a napište nám!

Před samotným hledáním byste si měli uvědomit, co vlastně chcete dělat a v jaké zemi, co od pobytu očekáváte – pokud se chcete především zdokonalit v jazyce, jsou nejlepší workcampy, pokud Vám jde více o peníze a jazyk berete jako samozřejmou součást, pak pro Vás bude nejlepší najít si práci přímo „v terénu“.

Důležité také je, ujasnit si, co všechno pro práci budete muset obětovat ještě dříve, než Vám z ní cokoli poplyne – nejde jenom o čas strávený hledáním, ale také o náklady na cestu, vyřízení víza, pracovního povolení…Samoz­řejmě, že se dá pracovat i na černo, ale není to zrovna doporučovaný způsob. V rámci EU prý probíhá mnoho kontrol zaměstnanců. (Ale samozřejmě se to dá, je to jednodušší, vyděláte si víc peněz a s trochou nadsázky je to “větší vzrůšo“ díky adrenalinu, který v těle přetrvává ze strachu, že Vás chytnou)

Jak nalézt práci v zahraničí? Způsobů je více. Nejlépe jsou na tom samozřejmě ti, kteří mají v zemi, do které chtějí jet, nějaké kontakty nebo znají někoho, kdo tyto kontakty má – není pak nic jednoduššího než se spojit s hodnými cizinci, kteří Vám najdou práci a často Vás u sebe i ubytují.

Pokud známosti nemáte, nezbývá Vám než hledat na vlastní pěst – na internetu existuje mnoho adres, kde agentury nabízí brigády v zahraničí, do vyhledávačů stačí zadat „práce v zahraničí“. Nevýhodou této metody jsou agentury, které za své služby samozřejmě požadují část výdělku. Problematická je také kredibilita jednotlivých zařízení – určitě nezkoušejte agentury, které hledají „tanečnice, telfonistky, servírky…“ Pokud možno si agenturu nějakým způsobem ověřte dříve, než odjedete či jí zaplatíte.

Nevěříte-li agenturám vůbec, shánějte přes inzerát! Největší pole působení má opět internet.

Poněkud drastický, ne však marný, způsob je také ten, že se vydáte do ciziny na vlastní pěst, ubytujete se a začnete shánět zaměstnání až na místě. Jde sice o způsob pro dobrodružnější povahy, ale bývá také velmi efektivní.

Další články k tématu