ANKETA: Za co studenti nejvíce utrácejí

5. 8. 2011 | Studentský život

Šesti studentkám a studentům ze čtyř univerzitních měst jsme nakoukli do peněženky. Dozvěděli jsme se, za co nejvíce utrácejí a kde získávají finance.

Jaké jsou celkové měsíční náklady? Kolik tě stojí ubytování, stravování, doprava, kultura a zábava. Vyděláváš si nebo tě rodiče finančně podporují? Tak zněly otázky ankety.

Petra M. studuje v Hradci Králové obor Farmacie

Ubytování v Hradci na kolejích mě přišlo vždycky do 2500 Kč za měsíc. Stravování v menze mě nikdy nějak nelákalo, takže jsem si vařila sama, což myslím, že jsem se vešla v pohodě do 500 Kč za týden. Domu jsem jezdila jednou za 14 dní, když k tomu připočítám MHD v Hradci tak jsme tak na 800,– za měsíc za dopravu. Studentské a kulturní akce mě přišly na 2000 korun za měsíc, navíc jsem platila tak 2000–5000,– za knížky a skripta ročně. Většinu výdajů mi platili rodiče, na brigády zas tolik času při studiu není. Přivydělávala jsem si na brigádách jen přes prázdniny.

Jan N. studuje v Praze obor Mediální a masová komunikace

Náklady na studium jsou poměrně vysoké, protože jsem docházel na soukromou univerzitu Jana Amose Komenského, kde se platí školné za jeden semestr 25 000. Ve výsledku mě studium stálo čtvrt milionu. Pokud jde o stravování a ubytování, mám to štěstí, že bydlím s tátou a nemusím se o náklady starat. Část těchto nákladů hradí otec a část hradím já ze sirotčího důchodu (z toho se také platí školné). Doprava po Praze mě měsíčně stojí 260 korun. Nikdy jsem nebyl moc pracovitý, ale nějakou tu brigádu jsem povětšinou měl. V České pojišťovně, ve vydavatelství Grand Princ, kde pracuji doteď jako redaktor časopisu Houser.

Studentská pěněženka nebývá často naditá

Studentská pěněženka nebývá často naditá

Adéla K. studuje Mediální studia v Olomouci

Největší položky jsou ubytování a doprava. Koleje mě budou stát 2300 měsíčně, doprava počítám tak 1500 Kč, jídlo tak 2000 měsíčně. Výdaje za kulturu jsou dost střídavý podle měsíců, práce, učení a financí. Dejme tomu tak 1000 Kč. Rodiče mi přispívají na bydlení, dopravu jídlo. Jinak si vydělávám sama, takže věci pro sebe (oblečení, zábavu a další věci) si platím sama.

Vilma Č. studuje v Praze na ČVUT

Náklady na studium se mi teď zmenší. Přecházím ze soukromé školy na státní. Bydlení mám zdarma u rodičů. Hromadná doprava mě vyjde na 700 za 3 měsíce. Stravovaní tak cca 2500, zábava zhruba za 2000. Rodiče mi přispívají formou alimentů. Sama si vydělávám v rádiu a hosteskováním.

Martin M. studuje v Brně na Právnické fakultě

Měsíční rozpočet mám kolem sedmi tisíc. Tři tisíce dávám za ubytování, zbytek připadá na ostatní. Hlavně zábavu. Dříve mě dotovali rodiče, ale finanční výpomoc se zmenšuje.

Zuzana F. studuje v Praze obor Všeobecné lékařství

Měsíční náklady odhaduji kolem osmi tisíc. Za kolej v Praze platím 2800 korun, za dopravu domů zhruba 1700 plus ještě necelé tři stovky za tramvajenku. No a zbytek jde na jídlo a zábavu. Kolik kam přesně spočítané nemám. Od rodičů dostávám pět tisíc, k tomu chodím na dvě brigády. Navíc dostávám od školy prospěchové stipendium asi 1000,– a ubytovací stipendium je asi 800,– měsíčně.

Zdroj fotografií: http://www.sxc.hu

Další články k tématu