Anketa: 17. listopad

17. 11. 2008 | Stojí za přečtení

17. listopad je od roku 1941 Mezinárodním dnem studentů. Zeptali jsme se proto mladých lidí, co pro ně toto datum znamená…

Jiří F., ČVUT tak pro mě 17. listopad znamená konec komunistů v ČR. Jinak víc zvláštního to pro mě není, ale je důležitý si tento svátek připomínat :-)

Lenka Š., MU 17. listopad 1989 pro mě začíná znamenat mé mládí. Přelomovou dobu v tom, že, jsme si mohli koupit nové věci. Začali jsme jezdit i jinam než jen do Polska, Jugoslávie a NDR. Osobně tomuto datu přikládám význam zejména symbolický jako vymezení data označující vymanění Československa z přímého vlivu komunistického režimu a SSSR, přičemž proces vedoucí k převratu už byl nastartován dříve.

Petr K., VŠCHT Je to asi takový mezník mezi totalitou a „demokracií“, jen škoda že pozůstatky minulého režimu jsou tu zakořeněny a ukazují se na každém kroku. Ale je to to nejlepší, co se mohlo stát, byla to jen otázka času.

Petr K., UK Ten den samotný si samozřejmě nepamatuju, ale výsledek známe všichni. Vlastně to nebyl jeden den, ale to je myslím jedno. Každopádně to pro mě, jako pro „rozumného“ a svobodného člověka znamená hrozně moc, jenom si toho pořádně nevážím jako ti, kdo zažili dobu minulou. I když výsledky voleb mě o tom moc nepřesvědčily…

Lenka F., VOŠ Caritas, na mateřské dovolené 17. listopad pro mě znamená „poslední kapku“, která vedla ke spuštění sametové revoluce. Tudíž je pro mě významný.

Martin Š., MU 17. listopad pro mě znamená zlom v našich novodobých dějinách, a to ať už se jedná o pozitivní či negativní zlom. Toto datum vnímám jako konec jedné a začátek druhé éry. Je to něco jako před naším letopočtem a našeho letopočtu – před listopadem 89 a po listopadu 89 :-)

**Ondřej Š., ČVUT ** 17. listopad je tu tuším proto, abychom si připomněli nelehký úděl mladých lidí za 2. světové války, když jim byly zavřený vysoké školy. Abych řekl pravdu, za celý svůj život jsem tenhle den nikdy plně neřadil mezi významná data, kterým bych věnoval příliš pozornosti. To bych měl možná napravit, neboť skrze tento den se připomíná (ostatně od toho obecně významné dny jsou), že není zas tak samozřejmé moci studovat a získávat vzdělání, a zasazuje se tak jeden ze střípků do mozaiky významných dnů, jejímž prostřednictvím si má člověk uvědomovat nesamozřejmost svobody a demokracie.

Martin S., VŠE Tyto události velmi dobře vybavuji. V tu dobu jsem se právě vrátil z Teplic, kde jsem pobýval v lázních a kde mimo jiné příslušníci VB skrápěli zástupy demonstrujících vodními děly. Jako dítě jsem tím byl patřičně nadšen. V pozdějších dnech se mi velmi zalíbilo skandováni: „Jakeše do koše, Štěpána k lopatě“ a neustále jsem to opakoval a vykřikoval… Dnes hodnotím 17. listopad jako symbol mírového opuštění totalitního systému. Tento den se totiž projevilo fyzické násilí nejvíce v celém průběhu Sametové revoluce. Ovsem z hlediska míry použité síly i následku šlo o relativně zanedbatelné kočkování, což je z celkového hlediska extrémně pozitivní.

Andrea M., TUB 17. listopad 1989 pro mě znamená Den studentstva, Den boje studentů za lepší podmínky pro studium, za lepší svět. 17. listopad je připomenutím událostí z roku 39, ale zároveň začátek něčeho lepšího, v čemž, si myslím, se dnes nacházíme. Není to dokonalé, ale je to lepší, než tomu bylo před 17. listopadem 1989.

Zuzana G., MU, státní zaměstnankyně Jednoznačně krok k lepšímu. Nebyla to asi revoluce, spíš evoluce, nicméně byl to významný symbolický krok českého národa do západní Evropy, ke svobodě a demokracii. Bylo mi 9 let a tehdejší události tedy znám jen zprostředkovaně, přesto jsou pro mě dodnes velmi důležité. Nebýt 17. listopadu 1989, možná bych touto dobou už žila v cizině.

Další články k tématu