Angličtina už nestačí. Zaměstnavatelé vyžadují němčinu i ruštinu

5. 4. 2020 | Aktuality

kariérní_postupČeši podle výzkumu Manpower Group ve srovnání se světem zaostávají v jazykové vybavenosti. Zaměstnavatelům už totiž nestačí, aby jejich zaměstnanci mluvili anglicky a vyžadují znalost alespoň jednoho dalšího cizího jazyka. Ta je také zásadní pro další kariérní postup.

„Znalost dvou a více jazyků je kromě manažerských pozic požadována u obchodníků, kontaktních zaměstnanců, pracovníků v cestovním ruchu, administrativě, marketingu či některých specializovaných oborech,“ objasnil situaci Michal Novák, který působí na pracovním portálu Profesia.cz.

Nejčastěji poptávaným cizím jazykem v pracovních inzerátech i nadále zůstává angličtina. Další příčky zaujímá němčina, francouzština a ruština. Stále více zaměstnavatelů má ovšem zájem o lidi hovořící méně obvyklými evropskými jazyky, jako je například rumunština, švédština, holandština či maďarština. Rozmáhá se rovněž poptávka po zaměstnancích ovládajících asijské jazyky – čínštinu, japonštinu a korejštinu. Čím více jazyků tak člověk zná, tím má větší šanci na získání zajímavého pracovního místa.

Zdroj:
https://faei.cz/

Další články k tématu