Američtí vysokoškoláci nahradili pivo houbičkami

5. 10. 2021 | Stojí za přečtení

závislostU amerických vysokoškolských studentů se s pandemií koronaviru změnily společenské návyky a s nimi i druhy užívaných drog. Alkohol vystřídala marihuana a psychadelika. Uvedl to Národní institut pro zneužívání drog (NIDA) ve své každoroční studii za rok 2020. Institut reporty vydává již od 80. let. Zkoumá v nich užívání drog mezi mladými lidmi ve věku 19 až 22 let.

Marihuana zaznamenala mezi mladými lidmi největší nárůst za celou historii mapování. Potvrdila tak trend posledních pěti let, kdy je tato droga ve stále větší oblibě. Za rok 2020 se k její konzumaci přiznalo 44 procent vysokoškoláků. V roce 2015 to bylo o šest procentních bodů míň.

V případě psychadelik, kam se řadí například LSD nebo halucinogenní houbičky, autoři zprávy zaznamenali velký rozdíl mezi rokem 2019 a 2020. Zatímco v roce 2019 se k jejich užívání přiznalo pět procent respondentů, o rok později to bylo skoro dvakrát tolik. Odborníci se domnívají, že důvodem jsou jejich účinky na mentální zdraví – některým lidem totiž tyto látky pomáhají se psychicky vyrovnat s náročnými situacemi. Podle jiné studie dokonce látka psilocybin, vyskytující se v houbičkách, bojuje stejně efektivně s depresí jako antidepresiva.

Obliba alkoholu na rozdíl od marihuany a psychadelik loni klesla. Ačkoli je také využíván jako „pomocník“ při stresu, pandemická situace omezila situace, kdy se užívá nejčastěji. Studenti totiž trávili méně času se svými vrstevníky a stěhovali se z kolejí zpět domů. Společně se zavřením restaurací a barů to vedlo ke snížení počtu vysokoškoláků, kteří si za posledních 30 dní dali alkohol, o šest procentních bodů na 56 procent.

Podle Johna Schulenberga, hlavního badatele a profesora psychologie Michiganské univerzity, se počty vysokoškoláků a lidí stejného věku nenavštěvující univerzity, kteří pijí alkohol příležitostně ve velkých dávkách, poprvé za historii mapování vyrovnaly. Zatímco v minulosti v této kategorii vedli vysokoškoláci, teď se příležitostně opije zhruba každý čtvrtý z obou skupin.

Zdroje: NIDA, Radio Wave

Další články k tématu

Skutečný Perníkový táta? Izraelský profesor vařil doma pervitin

Skutečný Perníkový táta? Izraelský profesor vařil doma pervitin

Izraelští policisté v neděli zatkli muže podezřelého z prodeje drog studentům.  Podezřelým je šedesátiletý profesor prestižní izraelské univerzity v Tel Avivu. Stejně jako seriálový Perníkový táta měl i izraelský profesor v domácí laboratoři vyrábět pervitin. Kromě této drogy policisté v domě muže zajistili také látky, které například využívají násilníci k omámení své oběti, hašiš a náčiní na výrobu drog. Kriminalisté muže …

Život na univerzitách v USA: Kurz pirátství i seminárka o atomovce

Život na univerzitách v USA: Kurz pirátství i seminárka o atomovce

USA jsou domovem nejlepších univerzit na světě, které se pravidelně umisťují na vrcholech univerzitních žebříčků. To nejspíš víte. Co jste ale možná ještě nevěděli je, že na jedné z těchto prestižních škol musela seminárku zabavit FBI. Na jiné zas učí obranu proti černé magii. Přinášíme vám pět zajímavostí o amerických univerzitách, které vás pobaví. Tajné služby …