Akademie věd ČR má nového předsedu

30. 3. 2005 | Aktuality

Na XXVI. zasedání Akademického sněmu Akademie věd ČR 24. března 2005 byl zvolen nový předseda AV ČR prof. RNDr. Václav Pačes, DrSc.

Na XXVI. zasedání Akademického sněmu Akademie věd ČR 24. března 2005 byl zvolen nový předseda AV ČR prof. RNDr. Václav Pačes, DrSc. Ve funkci vystřídal Helenu Illnerovou, která se o post předsedkyně již neucházela s tím, že se chce věnovat laboratorní práci. Pačes dosud pracoval jako ředitel Ústavu molekulární genetiky AV ČR.

Nový předseda se domnívá, že úkolem Akademie je vytvářet co nejlepší zázemí pro vědu. Pačes by byl rád, kdyby plat začínajících mladých vědců byl kolem 40 tisíc korun. Poukazuje na fakt, že nyní protežovaný aplikovaný výzkum, který většinou vede rovnou k finančně zhodnotitelným výsledkům a poznatkům, musí vyrůstat z kvalitního základního, resp. vyhledávacího výzkumu. Pro BBC uvedl, že by byl spokojen, kdyby státní dotace pro vědu odpovídaly jednomu procentu HDP, což je téměř jednou tolik, než činí státní podpora dnes. Pačes patřil k odpůrcům restrukturalizace AV ČR, kdy se z pracovišť mají stát veřejné výzkumné instituce.

Pačes vystudoval Přírodovědeckou fakultu UK, od roku 1977 působí v Ústavu molekulární genetiky. Genetik Pačes a jeho tým byli v 80. letech jedním z prvních, kdo přečetli DNA bakteriálního viru. Z jeho zahraničních pobytů vzpomeňme Yaleovu univerzitu, Chicagské vysoké školy, Sevillu či Bristol.

Zdroj: čtk, BBC