Akademický rok 2006/2007 právě začal!

25. 9. 2006 | Aktuality

V Česku dnes začíná akademický rok – rektoři vysokých škol ho zahájili před dvěma hodinami v Betlémské kapli v Praze.

V Česku dnes začíná akademický rok – rektoři vysokých škol ho zahájili před dvěma hodinami v Betlémské kapli v Praze. V tomto akademickém roce slaví České vysoké učení technické třísetleté výročí založení školy. Představitelé ČVUT ale podotýkají, že oni považují za den vzniku školy 18. 1. 1707, kdy císař Josef I. uložil českým stavům finančně zajistit inženýrskou výuku v českých zemích. ČVUT je tím pádem nejstarší technicky zaměřenou univerzitou ve střední Evropě. Rektor ČVUT Václav Havlíček pro Český rozhlas uvedl, že se samozřejmě priority školy i studentů během tří set let mění.

ČVUT hostilo na slavnostním zahájení akademického roku v Betlémské kapli rektory vysokých škol už počtvrté. Zúčastnil se ho také například pražský primátor Pavel Bém nebo starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa a zástupci diplomacie.

Dnešní slavnostní zahájení akademického roku provází pouze na několika školách také skutečné zahájení výuky. Například ČVUT a Univerzita Karlova v Praze začnou vyučovat až 2. října, Masarykova univerzita v Brně a Univerzita Palackého naopak už vyučuje od 18. září. Za posledních deset let počet vysokoškolských studentů výrazně vzrostl, a to o 86 procent. Letos by se na vysokých školách mělo přibýt dalších 19.000 studentů. Podle odhadů z ministerstva školství by tak počet studentů mohl stoupnout asi na 314.000.