Absolventi Masarykovy univerzity vydělávají téměř 20 tisíc měsíčně

20. 2. 2006 | Aktuality

Průměrný plat absolventa brněnské Masarykovy univerzity je 19 a půl tisíce korun. Nezaměstnaní přitom zůstanou jen dva z každé stovky mladých lidí, kteří opustí svou fakultu s diplomem. Vyplývá to z nejnovějšího sociologického průzkumu, který tato škola zorganizovala.

Průměrný plat absolventa brněnské Masarykovy univerzity (MU) je 19 a půl tisíce korun. Nezaměstnaní přitom zůstanou jen dva z každé stovky mladých lidí, kteří opustí svou fakultu s diplomem. Vyplývá to z nejnovějšího sociologického průzkumu, který tato škola zorganizovala.

Výzkum zjišťoval, na kolik se studenti druhé největší univerzity v republice dokážou skutečně uplatnit v reálnem životě. Ještě více než plat kolem dvaceti tisíc mají ti, kteří si mezi nabídkou více než 750 studijních oborů zvolili něco z Ekonomicko-správní fakulty nebo Fakulty informatiky. Jejich mzda totiž přesahuje i 25 tisíc korun.

Sociologický výzkum dále prokázal, že až 85 procent absolventů by si opět vybralo Masarykovu univerzitu, kdyby se mělo o svém studiu rozhodovat ještě jednou. I díky ní se jim totiž i po škole podařilo být úspěšnými. Své zaměstnání má každý čtvrtý, až 15 procent z nich se věnuje doktorandskému studiu nebo působí na stáži v zahraničí. Bez práce zůstávají jenom dvě procenta bývalých studentů. „Vysoká zaměstnanost našich absolventů a vysoká spokojenost se studiem na naší škole je potěšující. Svědčí to o tom, že naše strategie, založená nejenom na získávání vědomostí, ale i na rozvíjení schopnosti samostatně pracovat a rozhodovat, je více než správná,“ komentoval výsledky průzkumu rektor MU Petr Fiala.

Do projektu byla zapojena až polovina z těch, kteří na Masarykově univerzitě promovali v letech 2003 a 2004.