7 tipů, jak si vybrat VŠ a obor

21. 12. 2015 | Rady maturantům

Podávat přihlášky můžete na většinu vysokých škol až do konce února. Ze všech stran slyšíte, jak je výběr oboru a VŠ důležitý. A asi už vám to trochu leze na nervy. Na druhou stranu byste si měli připustit, že tahle volba je opravdu klíčová. Koneckonců, koho by bavilo dělat celý život něco, co ho nebaví?

1. Vylučovací metoda – taky metoda

Nemáte ještě jasno, kterým směrem by se vaše vysokoškolské vzdělání mělo ubírat? Zvolte jednoduchou vylučovací metodu. Položte sami sobě nejen otázky typu: „Nejde mi matematika a nebaví mě? Tak to asi na Matfyz nepůjdu.“ Zkuste přemýšlet tak, že vyloučíte středoškolské předměty, které vás štvou. Ty, co vám zbydou, jsou okruhem, ve kterém můžete začít hledat obor, který vám bude vyhovovat. Nebo si vyzkoušejte test, na který obor se hodíte.

2. Uplatnění?

Při výběru oboru je nezbytné podívat se na index nezaměstnanosti absolventů. Tahle veličina by vás měla buď povzbudit nebo odradit. Pokud míříte například do IT, věřte, že s hledáním zaměstnání problém mít nebudete. Na druhé straně, jste-li fanouškem dějin umění, musíte se smířit s tím, že absolventi tohoto oboru právě velkou mírou zaměstatnosti neoplývají.

3. Menší rozptyl – větší šance

Pokud se chcete hlásit na psychologii, na architekturu a na molekulární biologii a nejste génius s IQ 200+, je pravděpodobné, že se nestačíte pořádně připravit ani na jedny přijímací zkoušky. Než podáte přihlášky na různorodé obory, rozmyslete si dobře, zda dokážete dostat do hlavy tak rozmanité a velké množství informací.

4. Přijímačky – hardcore nebo brnkačka?

Představte si následující situaci: Poté, co jste se učili jako blázni na zkoušku dospělosti, strávíte po jejím úspěšném složení i následující měsíc ležením v učení, abyste se dobře připravili na další zkoušky, tentokrát přijímací. To nezní úplně idylicky. Zjistěte si proto, co obnáší dostat se na vysokou školu vašich snů, abyste pak nebyli nepříjemně překvapeni.

5. Velkoměsto, město nebo městečko?

Pokud máte jasno, co se oboru týče, zbývá vám rozhodnout se, kterou lokalitu poctíte na následující roky studia svou přítomností. Nejste-li příznivcem velkých měst, či máte-li z nich dokonce fobii, Praze se vyhněte a zamiřte do některého z menších krajských měst. Nemůžete se naopak dočkat, až konečně vytáhnete paty z maloměsta, ve kterém jste strávili předchozích téměř dvacet let vašeho života, a vyrazíte objevovat život ve velkoměstě? Pak je pro vás hlavní město to pravé ořechové.

6. Poptejte se

Za zeptání nic nedáte. Můžete dotazy bombardovat své starší kamarády, kteří studují stejný nebo podobný obor. Pozvěte je na kafe a nechte si převyprávět užitečné podrobnosti ze studia oboru, o kterém uvažujete. V době sociálních sítí ale máte i jiné možnosti, jak někoho „ostříleného“ kontaktovat. Najděte si jednoduše na Facebooku skupinu, která nese název vašeho oboru a napište zprávu jejímu správci nebo komukoli z této skupiny. Jen mějte na mysli, že ne každý pravidelně kontroluje složku facebookových zpráv „Další“, kam bude vaše zpráva pravděpodobně doručena, pokud nemáte s daným člověkem žádné společné přátele.

7. Malý háček

Většina vysokých škol obvykle pořádá přijímací řízení na přelomu května a června. Je ale možné, že se vám budou data jednotlivých zkoušek vzájemně krýt. Proto je třeba ujasnit si priority. Univerzitu, které chcete dát přednost, si vyberte s dostatečným předstihem. Totéž platí i v případě, že budete přijati na více vysokých škol.

Foto: freeimages.com