7 důvodů, proč se na vysoké škole neobejdete bez deníku

5. 10. 2021 | Studentský život

psaní deníku na VŠSlovo deníček si možná časem získalo negativní konotace, ale rozhodně ne právem. Prázdný nepopsaný sešit totiž může mít až zázračnou moc, pokud vezmete do ruky pero a začnete si do něj psát. S čím vším vám může deník pomoc (nejen) na vysoké škole?

Motivace k vyšším cílům

Když si každé ráno napíšete do deníku seznam cílů, kterých chcete během dne dosáhnout, hned budete mít větší motivaci je splnit, abyste na konci dne měli pocit, že jste něčeho dosáhli. Navíc: sepsané cíle působí mnohem realizovatelnějším dojmem. Také to funguje jako dobrá připomínka, že máte určité povinnosti a úkoly.

Už pouhé sepsání cílů váš mozek přiměje, aby začal vymýšlet způsoby, jak cílů dosáhnout – a to kolikrát i podvědomě! Důležité je, nestanovovat si příliš mnoho denních cílů, protože jinak můžete být sklíčení, když jich nedosáhnete. Sepište si maximálně pět cílů za den a ujistěte se, že na ně máte dost času.

Pomoc duševnímu zdraví

Jste skeptičtí vůči myšlence, že vám deník pomůže plnit cíle? Nevadí! Můžete ho využít i jinak. Třeba jako kamaráda, kterému se kdykoliv můžete vypovídat, respektive vypsat. Když si každý den vypíšete své myšlenky, úzkosti či přání na papír, nejenže se tím uvolníte, ale také snáze pochopíte, co vás trápí či co vám naopak dělá radost.

Zvýšení emoční inteligence

Psaní deníku zvyšuje emoční inteligenci, protože vám umožní lépe pochopit sebe sama, své pocity. Při psaní se totiž nemusíme nijak omezovat a můžeme „říct nahlas“ cokoliv, co cítíme. Pokud ze sebe vypustíte myšlenky bez obav z toho, že vás za to ostatní odsoudí, možná se o sobě dozvíte i něco úplně nového a získáte větší nadhled nad svými pocity. Zpětně vám to pak pomůže rozpoznat jaké návyky, situace nebo dokonce i lidé mají negativní či naopak pozitivní vliv na váš život.

Nabytí důležitých životních dovedností

Studium na vysoké škole je obdobím, kdy člověk získává důležité životní dovednosti. Psaní deníku vám s tím může pomoct. Společně s posílením emočním inteligence si totiž během psaní deníku člověk zároveň rozvíjí své komunikační schopnosti i kritické myšlení.

Pokud si své myšlenky napřed zaznamenáte ve svém deníku, budete pak schopni je snáz a efektivněji sdílet s ostatními. A to prospěje vašim vztahům s nimi.

A co se kritického myšlení týče, analýzou a zpochybňováním svých vlastních myšlenek budete schopní lépe pochopit, jak vaše pocity ovlivňují to, co děláte a jak se chováte.

Posílení ambicí a kreativity

Ve vašem deníku si můžete vytvořit vlastní svět a sepsat si v něm všechny sny a ambice. Když navíc člověk o svých ambicích píše, pomáhá to k tomu, aby si je uchoval v mysli a nezapomněl na ně.

Kreativita pak přijde na scénu, když si své ambice vybavíte a začnete přemýšlet nad tím, jak jich dosáhnout.

Kreativní můžete být taky při tvorbě vašich zápisků. Zkuste si třeba napsat úvahy na nejrůznější témata nebo klidně krátké literární texty.

Vylepšení organizačních dovedností

Deník může fungovat i jako diář a pomoct vám uspořádat si život. Sepsat si do něj můžete nejen své denní cíle, ale třeba i ty týdenní, roční, životní…  Když budete odškrtávat jednotlivé položky ze seznamu věcí, které chcete udělat, budete se cítit daleko sebevědoměji a získáte tolik potřebnou motivaci se snažit i nadále.

Osvojení lepších návyků

Poslední důvod, proč se vyplatí si psát na vysoké škole deník, je ten, že vám to může pomoci vytvářet si lepší návyky. Sepište si, jaké návyky byste si chtěli osvojit, v čem byste se chtěli zlepšit, a do deníku si zaznamenávejte, jak se vám je daří dodržovat.

Můžete se třeba rozhodnout, že budete každý den cvičit nebo přečtete alespoň jednu kapitolu z rozečtené knihy. Deník vám návyk pomůže připomenout, ale také vás bude motivovat, abyste se ho dál snažili rozvíjet, protože své úspěchy budete mít zaznamenané „černé na bílém“.

Zdroj: Society19

Další články k tématu