5 tipů, jak se podívat do zahraničí, když máte málo peněz

24. 11. 2022 | Studentský život

cestování studentůProcestovat svět může v dnešní době každý, i ten kdo má hluboko do kapsy. A ještě větší možnosti mají mladí lidé. Přinášíme několik tipů podle Evropského portálu mládeže, jak se podívat za hranice s minimem peněz. Vedle nového cizího jazyka se naučíte třeba pěstovat lilky nebo dělat báječná cestovatelská videa.

1. WWOOF

Jste fanda do udržitelnosti? World Wide Oportunities on Organics Farms (WWOOF, česky Celosvětové příležitosti na organických farmách) je organizace, která se snaží propojit dobrovolníky s ekologickými zemědělci. Toto celosvětové hnutí si klade za cíl obnovit vztah mezi člověkem a půdou. Za pobyt a stravu budete vypomáhat na ekologické farmě podle vašeho výběru. Stačí uhradit poplatek 15 euro a můžete se zaregistrovat na internetových stránkách. Kromě farmaření budete mít čas vyrazit také na výlety.

Vedle nových kontaktů načerpáte zkušenosti s ekologickými způsoby hospodaření. Kdo ví, třeba si pak založíte vlastní farmičku s veselými krávami a netoxickými rajčaty.

2. World packers

Práci na farmě i široké spektrum jiných pozic nabízí i další platforma spojující dobrovolníky s hostiteli po celém světě. Je vám libo učit angličtinu ve vietnamském Hanoji nebo radši natáčet a publikovat videa v brazilské vile? Co takhle výpomoc na recepci v Portugalsku?

World packers je portál, kde zaregistrovaní uživatelé nabízí práci výměnou za ubytování a stravu. Komunita World packers čítá miliony hostitelů. Můžete si tak vybírat mezi různými druhy práce na různých místech a i si určit kolik hodin chcete práci věnovat nebo kolik jídel denně dostanete. Navíc někam můžete vyrazit i ve dvou. Zaregistrovat se můžete na těchto stránkách.

3. World Nomad Scholarship

Stránka Worldnomads.com poskytuje mezinárodní cestovní pojištění. Kromě toho zde ale najdete i tipy na bezpečné cestování po celém světě. Stránka je navíc plná inspirujících příběhů dobrodruhů a jejich cest.

Právě cestovatelské příběhy můžou být klíčem ke stipendiu World Nomad Scholarship. Stačí s organizací sdílet fotografii, vlog nebo blog z cest (musí být v angličtině) a doplnit to o krátký motivační dopis. Čtyři výherci pak získají možnost učit se od profesionálů natáčet videa, sepisovat zážitky nebo fotografovat a k tomu dostanou peníze na dvoutýdenní cestování.

4. Pohlídej někomu dům

House sitting, neboli hlídání domu, je způsob jak ušetřit hlavně za ubytování. Střežíte totiž dům rodině, která chce taky na dovolenou a potřebuje, aby někdo zaléval květiny, hlídal umělecká díla nebo venčil psa. Pokud se cítíte dostatečně zodpovědní a tohle vše zvládnete, můžete v domě na oplátku zadarmo pobývat a spojit to s průzkumem okolních krás.

Zaregistrujte se na některé ze stránek jako TrustedHousesitters.com nebo MindMyhouse.com. Je zde sice potřeba zaplatit poplatek za roční členství, ale jak napsala Lucie Prejzová pro Objevíme svět, částka se vám několiksetkrát vrátí. Vedle toho vám členství zaručí, že se dostanete k lidem, kteří to opravdu myslí vážně.

5. Au pair

Pokud chcete vedla psa nebo domu hlídat i něco, s čím budete moci více interagovat, přihlaste se jako au pair. Stanete se člověkem na výpomoc v rodině žijící za hranicemi. „Au pair“ v překladu znamená „rovnocenný k“. Budete tedy rovnocenný člen domácnosti na výpomoc, nikoli zaměstnanec.

Hostitelská rodina od vás bude očekávat pomoc s hlídáním dětí a lehkými domácími pracemi. Na oplátku vám poskytne stravu, ubytování a kapesné. Svůj pobyt také můžete spojit s intenzivními jazykovými kurzy. Na rozdíl od předcházejících možností, nemusíte jako au pair platit žádný vstupní poplatek při registraci. Požadavkem je jen bezdětnost a věk od 18 do 30 let. Prozkoumat možnosti můžete třeba na stránce AurPairWorld.com.

Další články k tématu

Léto ve světě: Hra na imaginární kytaru a skok přes miminko

Léto ve světě: Hra na imaginární kytaru a skok přes miminko

Léto je o tom vyzkoušet něco nového. Možná už si myslíte, že jste vyzkoušeli všechno. Omyl. Co se třeba nechat nést v rakvi, nebo přeskočit nemluvně? Vydejte se s námi na cestu po dvou kontinentech a zjistěte, jaké jsou ty nejpodivnější činnosti, kterým se v létě lidé věnují. USA Spojené státy byly vždycky osobitou zemí, kde se mísí …

Chystáte se na vysokou školu? Přečtěte si tyhle knihy

Chystáte se na vysokou školu? Přečtěte si tyhle knihy

V literatuře existuje žánr zvaný univerzitní román. Vznikl na začátku padesátých let a postupně se vyvinul v několik různých podžánrů, jako je temná akademie nebo kampusová detektivka. Vybrali jsem pro vás ty nejlepší díla odehrávající se na půdě vysokých škol. Nechybí vraždy, tajné spolky ani břitký britský humor. Šťastný Jim (Kingsley Amis) Píšou se padesátá léta a …