Staň se ekologickým farmářem! Otevírá se nové pomaturitní studium

16. 1. 2021 | Aktuality

zdefarmářemVšichni nadšenci do udržitelného zemědělství mohou od letošního jara studovat svůj vysněný obor. Podobně jako v pomaturitní jazykové škole, není studium zakončeno titulem, získáte však praktické dovednosti nutné pro rozjetí vlastní eko farmy. Za projektem stojí Asociace potravinových iniciativ AMPI a Jiří Prachař, zemědělec, lektor a absolvent programu Trvale udržitelný rozvoj krajiny na Jihočeské univerzitě. Ten také pro Ekolist.cz prohlásil, že projekt reaguje na nedostatek praxe i mezery ve vzdělání současných trendů na českých zemědělských vysokých školách.

Nová Farmářská škola ekologického a biodynamického zemědělství naučí absolventy během tří let například základy bezpesticidového hnojení, jak odchovat nevystresovanou krávu nebo jak vůbec svoji skromnou farmičku v konkurenci velkých zemědělských konglomerátů řídit a ufinancovat. Nemáš celé tři roky? Nevadí Farmářská škola pořádá i stáže nebo workshopy, které zaberou méně času.

Školit studenty tříletého programu Staň se farmářem budou ti nejpovolanější ve svém odboru – samotní farmáři, kteří mají s ekologickým zemědělstvím tu nejautentičtější zkušenost. Hlavní náplní je proto také výpomoc na jedné z necelé dvacítky farem různých specializací rozsetých po celé České republice, a dokonce třech na Slovensku.

Tato praktická náplň, za kterou dokonce dostanete drobné kapesné, je doplněna jednou za měsíc teoretickými semináři. Zde se jednak setkáte se svými spolužáky, jednak vstřebáte konkrétní vědomosti z oboru, jako například základy vinařství či si osvojíte obecná moudra z oblasti meteorologie a astrologie. Vše pak bude doplněno sociálními a uměleckými aktivitami, které mají pomoci při týmové spolupráci nebo při budování empatie. Po dvou takto strávených letech, máte možnost vycestovat na spřátelenou farmu do zahraničí a zlepšit svou jazykovou vybavenost.

Zájemci se mohou hlásit do konce ledna prostřednictvím mailu nebo poštou zasláním přihlášky a motivačního dopisu se životopisem. Více informací najdete zde. Vzhledem k tomu, že se u nás projekt teprve rozjíždí, je studium zatím bezplatné.

Zdroje:
wave.rozhlas.cz, farmarskaskola.cz