12. adventní okénko: Nejmladší absolvent doktorského studia

12. 12. 2022 | Aktuality

adventní okénko: Nejmladší absolvent doktorského studia

Otevíráme další políčko našeho adventního kalendáře, abychom se tentokrát podívali na to, kdo si jako historicky nejmladší člověk odnesl doktorát z univerzity. Vydáme se za ním zpátky v čase do naší sousední země.

Psal se rok 1800 a ambicióznímu pastorovi Němci Karlovi Witteovi se narodil syn. Dal mu jméno po sobě. Ve 13 letech se Karl Witte mladší stal doktorem filozofie na Univerzitě Justuse Liebiga ve městě Giessen. O čtyři roky později si došel pro další doktorský titul, tentokrát v oblasti práv. Ve 23 letech se mladý muž stal profesorem práv na Univerzitě v Berlíně. Za jeho akademickými úspěchy stály také výchovné metody Witteho staršího. Ten na téma domácí výchovy nadaného syna dokonce napsal tisícistránkovou knihu. V evropském prostředí sice dílo upadlo v zapomnění, třeba v Číně ale slouží jako populární návod, jak vychovat úspěšné děti.

A teď zpátky k univerzitě v Giessenu, kde Karl Witte získal svůj první doktorát. Byla založena na počátku 17. století jakožto první luteránská univerzita v Hesensku. Dřív to měli zdejší studenti nejblíž na univerzitu do Erfurtu a ještě předtím do Prahy. Ano, Karlova Univerzita je nejstarší německou univerzitou! Dnes je Giessen městem s největší hustotou studentů v celém Německu. Mají zde také nejstarší a vůbec jediné matematické muzeum v zemi.

Zdroje: Guiness World Records.de, Hradec Králové.org, Premium Schools.org, Uni-Giessen.de

Další články k tématu

Méně doktorandů, zato lépe zaplacených. Změny řeší novela zákona

Univerzity by měly přijímat menší počet doktorandů podle přísnějších kritérií. Zvýšit by se naopak mělo jejich finanční ohodnocení. Počítá s tím novela vysokoškolského zákona, kterou už schválila vláda. „Univerzity by měly přijímat ke studiu menší množství dobře vybraných uchazečů, kteří ale budou výrazně lépe ohodnoceni. Chceme rovněž motivovat univerzity k častějšímu odměňování doktorandů formou mzdy, a […]

číst více

Studijní plány: Skončit magistrem nebo pokračovat na doktorát?

Úspěšně jste zakončili magisterské studium a přemýšlíte co dál? Rozhodování může být složité, obzvlášť pokud nemáte představu, jak by měla vypadat vaše budoucí kariéra. Můžete se vydat rovnou na pracovní trh, anebo dál studovat a získat titul PhD. Obojí má své pro i proti. Magisterské studium Magisterské studium zpravidla trvá dva roky, přičemž na českých […]

číst více