9 stránek na Facebooku pro přípravu k maturitě

27. 4. 2015 | Rady maturantům

Nechcete čas přípravy na maturitní zkoušku strávit pouze ležením v knihách. Zakázali jste si o svaťáku Facebook? Namísto zákazů ho lze využít jako učební pomůcku, jen je třeba vědět, co hledat.

Kladete si otázku, jak efektivně využít svaťák k učení? Určitě je dobré zkombinovat více stylů přípravy, od klasického memorování textů přes poslech audionahrávek, hlasité předčítání textů před zrcadlem. Ale pomoci vám může i vaše oblíbená sociální síť Facebook, pokud ji ovšem použijete, jak je třeba.

Přinášíme vám několik typů na facebookové stránky, které jsou určeny k přípravě na maturitní zkoušku:

1/ Udělám maturitu

Chytrým rádcem od společnosti Cermat, která je v Česku zodpovědná za podobu zadání nových maturitních zkoušek, je facebooková stránka Udělám maturitu. Ta odkazuje zejména na hutný obsah webu maturita.cermat.cz, kde je koncentrován veškerý potřebný obsah pro studenty připravující se na novou maturitu 2015. Jsou zde k dispozici ilustrační testy, soubory vzorových úloh a zadání, odkazy na publikace k maturitě atd. Stránky slouží i profesorům, pro něž je zde sekce Vzdělávání pedagogů.

2/ Maturita z češtiny

Čeština je základ života a na tuto nevyvratitelnou tezi myslí facebooková komunita Maturita z češtiny, která nyní sdružuje už kolem 12 000 lidí zajímajících se o abiturientskou problematiku spojenou s naší rodnou řečí. Dozvíte se zde o připravovaných novinkách k nové maturitě 2015, včetně zadání, testů a tipů zdarma. Komunita má i twitterový účet “”@NovyAmos”:https://twitter.com/search?…“:, kde se ve 140 znacích dozvíte nejnovější češtinářské maturitní změny. Hledat můžete pomocí hashtagů: #StátníMaturita #Čeština #Maturita #ČeskýJazyk #ČJ

3/ Národní srovnávací zkoušky

Projekt vzdělávací společnosti SCIO má své místo i na sociálních sítích. Stránka Národní srovnávací zkoušky představuje průvodce projektem nezávislých přijímaček na VŠ. Národní srovnávací zkoušky (NSZ) nahrazují nebo doplňují přijímačky na desítky vysokých škol v České republice a na Slovensku. Probíhají šestkrát ročně na mnoha místech a účastní se jich mladí lidé v posledním ročníku střední školy. Počítá se jen nejlepší výsledek, se kterým se středoškoláci mohou dostat na různé fakulty.

4/ VysokeSkoly.cz

VysokeSkoly.cz nemyslí jen na studenty, kteří mají maturitu za sebou, ale i na ty, které zkouška dospělosti ještě čeká. Mrkněte na jejich Facebook, kde se například dozvíte, jak zatočit s trémou u maturity, ale i jak správně vybrat vysokou školu a správně odstartovat kariéru, která vám začíná již studiem.

5/ Maturitní trénink

Stránky Maturitní trénink představují agregátor novinek okolo maturit obecně. Najdete zde nové články v médiích, prohlášení politiků, chystané změny v maturitě, ale i praktické rady, jak se na zkoušku dospělosti připravit.

6/ KamPoMaturite.cz – vaše brána ke vzdělání

Další oborově zaměřené stránky na Facebooku KamPoMaturite.cz jsou plné informací, testů, knih a přípravných kurzů k maturitě a přijímačkám na vysoké školy.

7/ Seminárky

Název mluví za vše. Na Facebooku Seminárky.cz jsou odkazy na zajímavosti z největší studentské databáze seminárních prací, referátů, výpisků, čtenářských deníků, přednášek a absolventských prací. Pomáhají studentům v rychlém přístupu k informacím a vzorovým textům. Ať už studujete, připravujete referát, maturujete, nebo jste na vysoké škole, Seminárky vám mohou být vítaným pomocníkem.

8/ Maturita 2015 – Informácie, Testy, Maturitné otázky

Už z názvu je patrné, že se nejedná o český projekt, nýbrž o facebookovou aktivitu našich blízkých sousedů. Ale i v Česku je mnoho studentů, které čeká maturita na Slovensku nebo naopak. Facebook Maturita 2015 – Informácie, Testy, Maturitné otázky ale klidně může posloužit pro české studenty jako inspirace a možnost srovnání, kdo má zkoušku dospělosti těžší. Podobného ražení je i projekt Matura.sk.

9/ Adresáře škol

Rozcestník všech škol v Česku nabízí také na Facebook projekt Adresáře škol. Nabízí přehledy oborů, zaměření, kontakty na jednotlivé školy, statistiky, požadavky na přijetí, přehled uplatnění, vzorové testy a mnoho dalších důležitých informací. Hodně studijních úspěchů!

Autor: Jiří Kocourek, spolupracovník redakce

Zdroj fotografie: http://www.freeimages.com

Další články k tématu