Zoufalá manželka koupila dceři vstupenku na prestižní univerzitu

15. 4. 2019 | Aktuality

Businessman placing money into his pocket.

Felicity Huffmanová, herečka známá ze seriálu Zoufalé manželky, se v pondělí přiznala k tomu, že svoji dceru pomohla dostat na univerzitu podvodem. Je součásti skupiny padesáti rodičů, kteří různými metodami falšovali přijímací testy a další dokumenty. Za místo na univerzitě pro své potomky celkem rodiče podle obžaloby zaplatili 565 milionů korun.

Hlavním viníkem v kauze podvodů je William “Rick” Singer a jeho společnost Edge College & Career Network. Právě na něj se bohatí rodiče obraceli kvůli falešným dokumentům a přístupům k závěrečným testům SAT, jejichž úspěšné absolvování je ve Spojených státech součástí přijímacího řízení na univerzitu. Do své spletité zločinecké sítě zapojil Singer sportovní trenéry i členy přijímacích komisí univerzit. Mezi obviněnými je tak například i trenérka dívčího fotbalového týmu na prestižní univerzitě Yale, která za úplatek pomohla zajistit studentce místo na škole.

Podobným způsobem se na univerzity jako je již zmíněný Yale, Stanford nebo UCLA dostávali i další děti boháčů. Úplatky rodiče maskovali například jako charitativní dary. Kromě podvodu je tedy Singer momentálně obviněn i z praní špinavých peněz a hrozí mu až 65 let ve vězení.

Vysoký trest může dostat také „Zoufalka“ Huffmanová. Ta prostřednictví Singera uplatila dozor při testech SAT, aby její dcera měla na vyplnění více času. Podle informací CNN následně „mozek“ celé operace, jistý Mark Riddell, přiletěl do Kalifornie a test za dceru Huffmanové dopsal. Herečka se sice ke všemu přiznala, odmítá však, že by dcera o podvodu věděla. Huffmanová si ve vězení může odsedět až 20 let.

Obžalovaná je také další herečka Lori Loughlinová známá ze sitcomu Plný dům, která měla údajně svým dvou dcerám pomoci na univerzitu úplatky v celkové výši půl milionu dolarů. Loughlinová se na rozdíl od Huffmanové zatím k ničemu nepřiznala.

Yale a Stanford už zareagovaly vyhazovem studentů spojených se skandálem. Další dotčené univerzity prověřují, jak probíhalo přijímací řízení studentů, jejichž rodiče jsou mezi padesátkou obviněných.

Zdroje: České noviny, CNN