Změny ve studiu učitelských oborů na JČU

25. 11. 2007 | Aktuality

Od akademického roku 2008/2009 se na Jihočeské univerzitě výrazně promění systém přípravy budoucích středoškolských učitelů. Doposud byly všechny středoškolské učitelské obory akreditovány na Pedagogické fakultě JU a na jejich realizaci se podílely i další fakulty – konkrétně Přírodovědecká (Biologická) fakulta, Filozofická fakulta a Zemědělská fakulta JU. Od příštího akademického roku se budou obory učitelství pro střední školu nadále vyučovat pouze na odborných fakultách. Cílem restrukturalizace je vytvořit jednotnou koncepci přípravy učitelů pro střední školy tak, aby si mohl zájemce volně kombinovat dva vybrané aprobační obory, a to i mezifakultně.

V současné době dochází k přesunu vybraných oborů mezi fakultami a k jejich reakreditaci. Původní pětileté obory se nově dělí na bakalářský a navazující magisterský stupeň. Na Přírodovědeckou fakultu JU přecházejí následující obory – chemie (výuku učitelů SŠ v současné době v tomto oboru zajišťuje Zemědělská fakulta), fyzika, matematika a informatika. Filozofická fakulta, která se podílí i na realizaci některých pětiletých magisterských oborů učitelství pro ZŠ, má již akreditováno dvouoborové studium bohemistiky, historie a románské filologie ve specializaci francouzský, španělský nebo italský jazyk.

V roce 2008 bude předáno k akreditaci na FF JU učitelství českého jazyka a literatury a dějepisu pro střední školu, následovat budou románské jazyky. Stejný model (dvouoborové odborné studium a navazující magisterské učitelské studium) bude uplatněn i u germanistiky, jejíž akreditace zůstala na PF, ale v dohledné době se počítá s jejím etablováním na půdě FF JU. Nabídku bakalářských oborů dvouoborového studia, po jejichž absolvování bude možné pokračovat v navazujícím magisterském studiu učitelství, rozšíří i obor humanistika, kterou bude zajišťovat TF JU.