Zlevněné studentské jízdné začne platit od září

15. 8. 2018 | Aktuality

Od 1. září budou moci všichni studenti začít uplatňovat slevu 75 procent na jízdu vlaky a linkovými autobusy. Vysokoškoláci ve věku od 18 do 26 let se pro získání slevy budou muset prokazovat platným ISICem či jiným studentským dokladem. Sleva bude platit pouze po České republice a nebude se vztahovat na městskou hromadnou dopravu.

 

Avizované zlevněné jízdné mělo začít platit už od letošního června. Kvůli protestům krajů, které na změnu nebyly připraveny, se však termín přesunul až na září. Zlevněné jízdné zafinancuje stát z nedočerpaných prostředků v rozpočtu.

 

Kromě krajů se proti zavedení slev vyjádřili i někteří studenti. Nelíbilo se jim, že by měly být dotovány mimo jiné i z financí Ministerstva školství (psali jsme zde). Po schůzce s premiérem Andrejem Babišem se ale hlavní organizátor protestů, studentská iniciativa Odmítáme levnou jízdu za horším vzděláním rozhodla plánovaný termín červnové demonstrace odložit a neurčito.

 

Podle informací inciativy premiér totiž přislíbil, že na školství hodlá přidat 30 miliard korun. Jisté to však bude, až jakmile bude hotový rozpočet pro následující rok. To by mělo být nejpozději na konci září. Iniciativa tak nevylučuje další případné protesty.

 

Už s jistotou však budou od 1. září nejen vysokoškoláci cestovat za zlomek ceny. Slevu mohou uplatnit všichni žáci a studenti od šesti let a důchodci nad 65 let. O své peníze nepřijdou ani majitelé slevových průkazů Českých drah. Ty začnou od 1. září cestujícím vyplácet peníze, které již díky 75procentní slevě nevyčerpají.

 

Společně se státními dopravci budou slevu poskytovat i ti soukromí. Například na stránkách RegioJetu se už nyní můžete podívat, na kolik přesně vás vyjde od září zlevněná jízdenka.

 

Zdroje: TN.cz, Novinky.cz

Další články k tématu