Život na koleji v Praze: Pokud chcete klid, jděte k Matfyzákům

6. 8. 2018 | Studentský život

Vybrat si vhodnou kolej není vůbec jednoduché. Možná je to ještě těžší, než vybrat si vhodnou univerzitu. Přeci jen je to právě kolej, kde se budete po většinu své akademické kariéry drtit na zkoušky a kde občas budete i spát. Pokud vás přijali na některou z pražských fakult Univerzity Karlovy, máte na výběr z několika kolejí. V prvním díle našeho kolejního seriálu jsme se ptali obyvatel Jednoty, Kajetánky, Hvězdy a 17. listopadu na to, jak se jim tam žije.

 

Ilustrační web

 

Doména kam.cuni.cz nabízí stručný přehled těch nejdůležitějších informací týkajících se pražských kolejí UK. Najdete tam kontakty, ubytovací kapacity i online formulář pro rezervace pokojů. K dispozici je i několik fotografií, které však mají pouze ilustrační charakter. Jak upozorňuje samotný web: propagační fotografie použité v prezentaci jsou nafoceny převážně z rekonstruovaných částí jednotlivých kolejí. Realita tak může být často diametrálně odlišná.

 

Ačkoliv se postupem času koleje rekonstruují a přibývá nové vybavení, neodpovídají zatím všechny pokoje ani sociální zařízení obrázkům na oficiálním webu. Jednotlivé koleje mají i své vlastní weby, které však nabízí opět spíše všeobecné informace, a ne všechny jsou úplně funkční. Takže pokud se chcete na svůj nástup na kolej řádně připravit, je nutné zjistit si info přímo od samotných obyvatel kolejí.

 

Dobrá dostupnost

 

Kolej Jednota leží v samotném centru Prahy poblíž hlavního nádraží. Spojení odtud je tedy perfektní. Poblíž je metro i tramvaj a na většinu fakult UK se dá dojít i pěšky. Lokalita však může být i mínusem této koleje, protože parčík kolem Hlaváku bývá často plný bezdomovců a narkomanů. Co se samotného života na koleji týče, připravte se na pořádnou porci socializace. Na Jednotě jsou totiž společné jak kuchyňky, tak i sociální zařízení.

 

„Na koleji je nejhorší asi to neustále chození do kuchyňky a koupelny přes chodbu,“ popisuje největší nedostatek Jednoty student Arnošt. Podle něj je to však něco, na co se dá zvyknout. Jinak si na bydlení na této pražské koleji nemůže stěžovat. „Parta lidí, která tady bydlí je povětšinou velmi přátelská. Všichni se zdravíme a má to skvělou atmosféru, i když to tak na první pohled nemusí vypadat,“ dodává Arnošt. Celkově se Jednota řadí mezi ty živější koleje UK.

 

Tenké stěny

 

Hvězda se nachází v celkem malebné části Prahy poblíž stanice metra Petřiny. Kolem je spousta zeleně a parčíků, které se však v noci stávají rájem různých pochybných existencí. Od loňského roku tak Univerzita Karlova nahradila vrátné pracovníky ochranky, kteří by měli zajistit bezpečí studentů. Samotné koleje už tak malebné nejsou. Jednotlivé bloky byly postaveny v šedesátých letech minulého století a dle slov studenta Jardy i po rekonstrukci vypadají zvenku jako vězení.

 

Největším mínusem koleje Hvězda je podle něj hluk, a to jak ten z blízkého stadionu Markéta, tak i ten přímo na koleji. „Dveře netěsní, slyšíte každý krok, každý hlas, který se objeví na chodbě, stejně tak slyšíte vašeho souseda přes zeď,“ říká. Na hluk si stěžovali i další obyvatelé, každopádně upozornili také na to, že vždy záleží, jaké vyfasujete spolubydlící. Výhodou života na Hvězdě je podle studentů vstřícný personál a lokalita. Kromě dobré dopravní dostupnosti je v blízkosti Hvězdy spousta podniků a hned tři nemocnice, což při životě na koleji občas jistě přijde vhod. Přímo na koleji je pak studentský bar a kavárna se zvukomalebným názvem Le Fakap, kde to žije i o prázdninách.

 

Ticho a klid

 

Nejklidnější kolej Karlovky – alespoň tak popsala Kajetánku studentka Marie, která na koleji bydlela dva roky. „Je to skvělé pro lidi, co plánují hodně studovat a málo pařit,“ vysvětluje.  Kajetánka leží v klidné části Prahy v oblasti Břevnov. „Je to taková rodinná čtvrť, takže je tam klid a hezky,“ říká Marie. Kolej se skládá ze dvou vysokých panelákových budov a jedné menší. Mezi největší výhody Kajetánky patří sociální zařízení, o které se dělíte pouze s kolegy z pokoje a ze sousední buňky. Pokoje jsou navíc maximálně dvoulůžkové.

 

Co se nábytku v buňkách týče, opět záleží na konkrétním pokoji. „Vybavení koleje není špatné, nábytek se postupně obměňuje, ale já bydlela v tom nejstarším a taky se to dalo,“ uklidňuje Marie. Jako největší problém vidí Marie administrativu při rezervaci pokojů. „Co mi na koleji vadilo, byla šílená byrokracie ohledně zámluv pokojů, systému ubytování, rezervací na další rok a podobně. Vždycky v tom byl šílený zmatek a nic nefungovalo, jak mělo.“ Podle ní tento problém nemá jen Kajetánka, ale všechny koleje Karlovy univerzity.

 

Hluk z magistrály

 

Libeňskou kolej 17. listopadu tvoří dvě vysoké panelákové budovy. Budova A je dvacetipatrová, tedy nejvyšší ze všech kolejí UK, druhá budova B má o pět pater méně. Až do nedávné doby k celému komplexu patřila ještě menší budova C, která sloužila jako menza. Momentálně se však pracuje na její přestavbě. V budoucnu by z ní měl vzniknout prostor pro výuku studentů Fakulty humanitních studií. Právě hluk z probíhající stavby považují někteří studenti za negativum této koleje. Budovy navíc stojí blízko dopravně vytíženého Městského okruhu, takže studenty ruší i motory aut a velké množství prachu. Ne každému však nadměrný hluk vadí.

 

Za pozitivní považují studenti hlavně sociální zařízení, které je společné vždy pro dvě buňky. „V buňkách se bydlí po dvou, či po jednom. Oproti jiným kolejím jsou tady větší pokoje, navíc máme klubovnu, tělocvičnu, ping pong,“ vyjmenovává další výhody Štěpán Šubík. Vzhledem k tomu, že se kolej nachází v blízkosti budovy Matematicko-fyzikální fakulty tvoří velkou část obyvatel koleje právě její studenti. Ti podle všeho na bujaré večírky na chodbách příliš nejsou. „Je to MFF kolej, takže je tu v noci velký klid,“ popisuje Petr Šedivý a dodává: „Pro někoho minus, pro někoho je to plus.“

 

Někteří studenti si nepřáli být jmenováni. Pro zachování anonymity byla proto některá jména změněna.

Další články k tématu