Zelený týden na královéhradecké univerzitě

21. 3. 2006 | Aktuality

Na půdě univerzity v Hradci Králové se v těchto dnech pohybují dívky v zeleném. Není to nová jarní móda, ale součást kampaně této univerzity za lepší životní prostředí.

Na půdě univerzity v Hradci Králové se v těchto dnech pohybují dívky v zeleném. Není to nová jarní móda, ale součást kampaně této univerzity za lepší životní prostředí.

„Univerzita Hradec Králové se v době od 20. do 23. 3. 2006 stává místem informační kampaně Zelený týden, která se koná jako podpůrná akce projektu Zelená univerzita,“ vysvětlil kancléř univerzity Ondřej Tikovský. Projekt má napomoci tomu, aby se jak studenti, tak zaměstnanci této vysoké školy začali chovat ekologicky, aby bylo studijní i pracovní prostředí na škole zdravější. „Prvními fázemi projektu je postupné zavedení recyklovaného papíru na všech pracovištích univerzity pro běžný kancelářský provoz a zavedení důsledného třídění odpadu,“ uvedl Tikovský.

Dívky v zeleném, tedy kamelotky, se budou tento týden pohybovat po univerzitě se zelenými letáky. Ty zvou k účasti na diskusních setkáních či na projekce snímků s ekologickou tematikou. V úterý 21. 3. 2006 navštíví univerzitu někdejší náměstkyně ministra životního prostředí Eva Tylová. Bude diskutovat se studenty na téma recyklace plastů, padnout by měla i otázka ilegálního dovozu odpadů. Její vystoupení bude doplněno i praktickou ukázkou možností opětovného zužitkování umělých hmot. Ve středu 22. 3. 2006 Jan Dlouhý z Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy v Praze ve své přednášce otevře problematiku trvale udržitelného rozvoje v Evropské unii. Po oba dva dny budou mít zájemci možnost uzavřít ve večerních hodinách „zelený den“ návštěvou projekce snímků, které zařadil Akademický filmový klub univerzity. Bude to Naqoyqatsi (režisér Goddfrey Reggio, 2002) a Baraka – Odyssea Země (režisér Rick Fricke, 1992).

Organizátoři Zeleného týdne předpokládají, že podobná kampaň bude na univerzitě pokračovat se zhruba půlroční periodicitou. „Jakožto vzdělávací a výzkumná instituce by Univerzita Hradec Králové chtěla vzdělávat a ´vychovávat´ i touto cestou,” dodal Tikovský.