Žáci se vrátí do lavic nejdřív v únoru. Zatím ale pouze část

27. 1. 2021 | Aktuality

návrat do školDistanční výuka bude pokračovat minimálně do konce ledna. Uvedl to ministr školství Robert Plaga. V tuto chvíli jsou otevřené pouze mateřské a speciální školy a první dva ročníky základních škol. Aneta Lednová, mluvčí ministerstva školství, již dříve uvedla, že prioritou je co nejrychleji obnovit prezenční výuku především pro závěrečné ročníky základních a středních škol.

K částečnému návratu dětí do škol mělo dojít už 25. ledna, kvůli nepříznivé epidemické situaci ale ministr zdravotnictví Jan Blatný rozvolnění nedoporučil. „Dohodli jsme se na tom, že zatím není vhodné, aby se zvyšoval počet tříd, které navštěvují školy. Je potřeba dosáhnout zejména stabilizace stavu a ústupu zatížení nemocnic,” okomentoval situaci Blatný. Většina škol po celém Česku tak s krátkou přestávkou v prosinci už od poloviny října funguje pouze distančně podle pravidel pátého stupně PES.

Na pondělní tiskové konferenci Blatný uvedl, že žáci prvního stupně základních škol by se do lavic mohli vrátit začátkem února. „Následovat by je mohli žáci devátých tříd a studenti maturitních ročníků,“ dodal Blatný. Vše však záleží na vývoji epidemické situace. Jedním z kritérií pro rozvolnění by podle Blatného mělo být snížení počtu hospitalizovaných lidí na tři tisíce. Aktuálně se s nemocí covid-19 v nemocnici léčí necelých šest tisíc lidí.

Rychlejší návrat do lavic by mohlo umožnit pravidelné testování žáků. To by mohlo v budoucnu probíhat novou metodou, která zjišťuje přítomnost koronaviru ve slinách a není tak nepříjemná jako výtěr tyčinkou ze sliznice. O této variantě by se mělo rozhodnout v řádech týdnů.

Zdroje: Novinky.cz, ČT24

Další články k tématu