Vysvědčení bude podle známek za únor a březen

9. 5. 2020 | Aktuality

vysvědčeníUž od 11. března se školáci po celém Česku kvůli epidemii koronaviru vzdělávají z domova. Vysvědčení za druhé pololetí, které žáci a studenti obdrží v červnu, by proto mělo primárně vycházet z doby, kdy ještě probíhala klasická výuka, tedy z únorových a části březnových výsledků. Vyplývá to z vyhlášky pro klasifikaci tohoto pololetí, kterou uveřejnil resort školství MŠMT.

Pokud by to k udělení známky nestačilo, učitelé mohou vzít v potaz i práci žáků během on-line výuky. Musí však zohlednit fakt, že každý žák má pro domácí výuku jiné podmínky a její výsledky by mu proto vysvědčení zhoršit neměly. Přihlédnout mohou ke snaze žáků, k tomu, jak odevzdávají úkoly, jak zvládají zadanou práci i k vlastnímu sebehodnocení žáka. Mimo to mohou učitelé přihlédnou také ke známkám z prvního pololetí. Nedostatek známek za toto pololetí by neměl být překážkou k udělení známky na vysvědčení.

Pokud by ani tak nebylo možné žáka ohodnotit, měl by ředitel školy stanovit termín pro jeho přezkoušení. Hodnocení by muselo být hotové do konce září.

Pokud je žák v posledních ročnících základní školy, červnové vysvědčení by v budoucnu nemělo hrát roli při přijímacích zkouškách na střední školy. V případě maturantů by měli prospět všichni, neuspět mohou však následně u samotné maturitní zkoušky.

Zdroj:
https://www.novinky.cz/

Další články k tématu