Výstavba nového Divadla na Orlí finišuje

19. 8. 2012 | Tiskové zprávy

Stavba zbrusu nového školního divadla Janáčkovy akademie múzických umění v Brně, které by mělo být otevřeno v závěru října, ve druhé půli léta finišuje. Moderní Divadlo na Orlí s výmluvným podtitulem Hudebně-dramatická laboratoř vyrůstá v ulici, jejíž jméno se promítlo také do jeho názvu. Ten zároveň v podtitulu vyjadřuje hlavní myšlenku novostavby a její funkce.

„Divadlo na Orlí je určitě nejvýznamnějším inovačním prvkem v rozvoji JAMU. Ve srovnání s budovami, které akademie získala v “porevoluční“ době totiž v sobě nese nejen aspekt nového prostoru, ale přináší zejména vyšší stupeň technologické úrovně pro širokou oblast hudebního divadla i multimediálních aktivit. Umožní studentům pracovat s nejmodernějšími divadelními, zvukovými a světelnými technologiemi a vstupovat tak do praxe,” zdůraznil rektor akademie profesor Ivo Medek.

Šířka průčelí budovy, kterou navrhovala trojice architektů Milan Rak, Pavel Rada a Alena Režná, byla dána šířkou proluky mezi stávajícími domy tedy zhruba dvacet metrů. Zadní část budovy má půdorysný rozměr čtverce – 20×20 m a její výška je 23,6 m. Výškově je budova srovnatelná s okolní zástavbou, například s protilehlými obytnými domy, a je nižší než blízký obchodní dům Centrum na Malinovského náměstí.

Největším a zároveň nejdůležitějším prostorem budovy je divadelní sál pro 150 diváků s jevištěm, orchestřištěm, provazištěm a kabinou režie. Tento sál má šířku 11,8 m, délku 20,8 m, výšku 6,8 m a s provazištěm výšku 12,8 m. Za zmínku jistě stojí špičkové vybavení: speciální jevištní technologie, scénické osvětlení, systémy video a audio divadelního sálu, technologie nahrávacího studia a technologie inteligentní budovy. Na špičkové pracoviště budou pořizovány nové hudební nástroje v ceně 24 milionů korun. Celkové náklady na stavbu včetně zmíněného vybavení dosáhly výše 343,3 milionů korun. „Budeme pořizovat kupříkladu dvě harfy špičkové koncertní úrovně, je to výtečná investice do kvality i proto, že z dlouhodobého hlediska uvažuje Hudební fakulta JAMU o akreditaci výuky hry na tento nástroj,“ poznamenala provozní ředitelka divadla Lenka Tesáčková.

Dalšími prostornými místnostmi jsou mimořádně vybavené nahrávací studio, umístěné v suterénu, s výškou přes dvě podlaží, nebo zkušebny pro studenty. V objektu jsou použity nejmodernější současné technologie a právě nahrávací studio by mělo být špičkovým pracovištěm s moderní technologií, které bude umožňovat kromě výuky studentů také externí využití.

„Budova je navržena tak, že zachovává původní historické barokní sklepy,“ připomněla za autorské trio architektů Režná. Uliční fasádu tvoří bílé panely z grafického betonu s použitím bílého cementu. „Průčelí je oživeno grafikou, která vychází z hudební náplně divadla a symbolizuje tóny přepsané do schématu klaviatury,“ doplnil architekt Rak. Na zadní části budovy, která bude porostlá popínavou zelení, jsou pro změnu použity betonové panely s černým probarvením. Provedení a použití těchto prvků je v České republice podle architekta Rady zcela výjimečné – panely dosahují délky až 7 metrů a váží několik tun a jejich výroba musela být zajištěna v zahraničí. Průčelí domu bude dominovat prostorný vestibul. Ten poslouží jako vstup do nové kavárny, historické sklepy se zase promění v útulnou vinárnu. V zadní části budou ve dvou podzemních podlažích špičkové nahrávací studio.

Divadlo Na Orlí zaplnilo poslední proluku v centru města, která vznikla bombardováním za druhé světové války. Dům, který tam stával ještě nedávno, byla provizorní stavba z 50. let. „Věřím, že i moderní architektura divadla – postaveného namísto starého likusáku snad poslední proluky v historickém centru Brna – bude veřejností pozitivně přijata,“ dodal rektor Ivo Medek.

Mgr. Luboš Mareček

Specialista pro vnější vztahy

Janáčkova akademie múzických umění v Brně, Beethovenova 2, 662 15 Brno

Tel.: +420 542 591 144, Mobil: +420 602 275 303, e-mail: marecek@jamu.cz