Vysokoškolaček je více než vysokoškoláků. I tak vydělávají ženy méně

25. 2. 2019 | Stojí za přečtení

businessman-businesswoman-scales_70921-168

Češky vydělávají méně než Češi. Na tom nic nezměnil ani fakt, že výrazně přibylo žen s vysokoškolským titulem, ani to, že ženy častěji ovládají víc než dva cizí jazyky. Vyplývá to ze zprávy Českého statistického úřadu.

Mezi lety 2010 a 2017 přibylo v České republice 270 tisíc vysokoškolaček a jen 164 tisíc vysokoškoláků. Přestože v Česku za tu dobu vzrostly mzdy, ženy s titulem pobírají stále méně než muži. Průměrný výdělek se lišil o 15 procent, což představuje částku přesahující 4 500 korun.

Hlavním důvodem je podle ČSÚ mateřská a následná rodičovská dovolená, kterou ženy během své profesní kariéry jednou až dvakrát absolvují. S tím souhlasí ekonom Filip Pertold z institutu GERGE. “Pěti- až šestiletou přestávku ženy se dvěma dětmi už nikdy nedoženou. Nejenže přeruší kariéru po porodu, ale péče na nich závisí i později, když jsou děti třeba nemocné,” vysvětlil pro Hospodářské noviny. To potvrzuje i fakt, že v době po ukončení vysoké školy mají muži i ženy srovnatelné nástupní platy a největší propast v odměňování se objevuje u čtyřicátnic.

Obecně také platí, že Češky pracují v oborech, kde jsou výplaty menší. Málo žen je pak na manažerských pozicích. Marek Řezanka z oddělení pracovních sil ČSÚ ke zveřejněným výsledkům podotkl, že příčinou rozdílu mezi platy mužů a žen je také diskriminace, kterou však nejde statisticky změřit.

Z údajů ČSÚ dále vyplynulo, že v České republice roste počet podnikatelek, přestože je jich stále méně než mužů. Mezi podnikatelkami je více vysokoškolaček než mezi zaměstnanými ženami. Od roku 2010 jich přibylo 29 tisíc. Podle Pertolda je tento nárůst logický, protože vysokoškolačky hledají cestu, jak skloubit svůj profesní rozvoj a péči o rodinu. Práce na živnost jim umožňuje flexibilitu a navíc je u nás oproti polovičním úvazkům méně zdaňována.

Takzvaný gender pay gap je v současnosti zásadním tématem, které ve svých statistikách sleduje i Evropská komise. Z jejích údajů za rok 2017 vyplynulo, že největší propast v odměňování mužů a žen je v Estonsku a hned po něm v České republice. Třetí místo obsadilo Německo. Naopak nejmenší rozdíly jsou v Itálii a Lucembursku.

Zdroje: ČSÚ, iHNed.cz, Českenoviny.cz, Roklen24.cz.