Vysoké školy si příští rok polepší o dvě miliardy

25. 9. 2018 | Aktuality

Vláda minulý týden schválila historicky nejvyšší státní rozpočet. Ministerstvo školství by tak příští rok mělo hospodařit s více než 205 miliardami korun.

 

Část peněz půjde na navýšení platů učitelů a nepedagogických pracovníků. Učitelům od ledna příštího roku vzrostou platy o 15 procent, kuchařky, školníci a další zaměstnanci škol dostanou o 10 procent víc peněz oproti letošku.

 

„Jsem rád, že se nám podařilo vyjednat podstatné navýšení platů učitelů, přiblížíme se tak deklarovanému cíli vlády, a to 45 tisíc korun průměrného platu pedagoga,“ uvedl po jednání vlády ministr školství Robert Plaga.

 

Do rozpočtu vysokých škol pak přibydou skoro dvě miliardy. Původní návrh přitom počítal s 1,8 miliardou korun. Naopak vysoké školy žádaly miliardy tři, svůj požadavek poté ale zmírnily. Předseda České konference rektorů a rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima zhodnotil finální částku jako rozumný kompromis.

 

„Kromě (této sumy) budu ještě na jednání vlády dle domluvy s ministrem školství navrhovat i další navýšení střednědobého výhledu pro vysoké školy, a to o jednu miliardu korun v roce 2020 a o dvě miliardy korun v roce 2021,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová.

 

Celkový rozpočet ministerstva školství sestává jak z peněz státu a samotného rezortu, tak i z podílu Evropské unie.