Vysočina se dočká nové vysoké školy

14. 6. 2004 | Aktuality

Poslanecká sněmovna i senát už schválily vytvoření nové české veřejné vysoké školy. K platnosti tohoto zákona chybí jenom podpis prezidenta. Vysoká škola polytechnická bude sídlit v Jihlavě…

Poslanecká sněmovna i senát už schválily vytvoření nové české veřejné vysoké školy. K platnosti tohoto zákona chybí jenom podpis prezidenta. Vysoká škola polytechnická bude sídlit v Jihlavě a první posluchači by měli nastoupit už letos na podzim. Vysočina, která je podle slov senátora Václava Jehlička v počtu vysokoškolsky vzdělaných lidí na posledním místě v zemi, se tak dočká první veřejné neuniverzitní vysoké školy v České republice. Opodstatněnost potřeby veřejné vysoké školy s ekonomickými bakalářskými studijními programy obhajuje i ministryně školství Petra Buzková.

Škola by měla v prvním roce poskytovat vzdělání 570 studentům, do pěti let by se měl jejich počet zvýšit až na dvě tisícky. Vzniknout by měla z nynější vyšší odborné školy, která dnes nabízí obory finance a řízení, počítačové systémy a cestovní ruch. Nová vysoká škola by měla již existující programy nahradit bakalářskými studijními programy a navíc poskytovat vzdělání v dalších oborech jako strojírenství, personální management a zdravotnictví.