Vysoké školy on air

31. 12. 2015 | Přijímací řízení

Na YouTube už zdaleka nejsou jenom hudební klipy nebo vlogy. Do audiovizuálních vln se pustily i vysoké školy. Podívejte se, jaké spoty zájemcům nabízejí.

Školy už dávno se studenty a zájemci o studium nekomunikují jenom papírovými dopisy nebo sáhodlouhými e-maily. Vybrali jsme pro vás několik (ne)oficiálních YouTube kanálů českých univerzit, které stojí za to sledovat. Mrkněte se!

Vysoké učení technické v Brně

VUT (https://www.youtube.com/user/VUTvBrne) pojímá videa spíš netradičně a snaží se je mít co nejzábavnější a nejzajímavější. Koneckonců jejich náborové spoty, jako třeba Vlk z VUT (https://www.youtube.com/watch?…) nebo Miluji tě, mé VUT (https://www.youtube.com/watch?…) už jsou pojmy samy o sobě.

Univerzita Karlova v Praze

Karlovka se snaží. Na svém kanálu (https://www.youtube.com/user/UniKarlova) má přes dvě stovky videí. Kromě čistě informačních spotů se můžete podívat na rozhovory s vedením školy nebo zkouknout některé přednášky. Žádnou velkou zábavu ale nečekejte.

Ostravská univerzita v Ostravě

Hlavně reportáže z nejrůznějších akcí nebo pohledy do školního zákulisí nabízí kanál ostravské univerzity (https://www.youtube.com/…kaUniverzita). Na své si přijdou příznivci hokeje, hudby i chemie.

Slezská univerzita v Opavě

Opavská univerzita vás nechá nakouknout i do toho, jak vypadá volný čas jejích studentů (https://www.youtube.com/user/sluopava). Největší úspěch ale stejně sklidila s neoficiálním propagačním videem První den (https://www.youtube.com/watch?…).

Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava

S více než 600 spoty nejaktivnější česká vysoká škola ve vodách YouTube. Sledovat na jejím kanálu (https://www.youtube.com/…VSBTUOstrava) můžete hlavně reportáže univerzitní televize z běžného školního provozu.

Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

Tohle je něco pro koumáky. Jestli vás zajímá tribuluminescence komplexu mědi nebo třeba tertrakisdimet­hylaminoethylen, pak jste tady správně (https://www.youtube.com/…Praha/videos).

Svoje kanály má většina českých vysokých škol, často se ale omezí na to, že přidají náborová videa a představení fakult a dále se rozvojem audiovizuálních spotů nezabývají. Přitom YouTube je jednou z nejnavštěvo­vanějších stránek jejich cílové skupiny. Inspirovat by se české školy mohly i některými světovými univerzitami. Například Cambridge (https://www.youtube.com/…geUniversity) kromě “školních” videí nabízí zájemcům také rady, co dělat na pracovním pohovoru. Pokud vás láká studium na Harvardu, můžete se jeho lekcí díky YouTube (https://www.youtube.com/user/Harvard) zúčastnit aspoň virtuálně.

Zdroj fotografie: freeimages.com

Další články k tématu