Velký přehled letních festivalů 2019

17. 6. 2019 | Studentský život

happy people crowd partying under colorful powder cloud at holiLetošní maturanti již mají svou zkoušku dospělosti za sebou, sociální sítě se plní fotkami čerstvých absolventů univerzit a zkouškové období se konečně blíží ke konci. Letní prázdniny tak už klepou na dveře a s nimi spoustu možností, jak si je užít naplno. Přinášíme vám proto přehled vybraných hudebních, filmových a gastro festivalů, na kterých můžete strávit léto 2019 v České republice.

28.6.-6.7. KVIFF

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary je největší filmový festival v České republice a nejprestižnější filmový festival ve střední a východní Evropě. Letos se uskuteční již 54. ročník této populární akce, kde se mimo jiné představí Julianne Moore, Bart Freundlich a Billy Crudup. Festival svým odborným i laickým filmovým návštěvníkům jako každoročně nabídne na 150 filmů z celého světa, včetně nového filmu od Caseyho Afflecka, držitele Oscara a Ceny prezidenta festivalu. Program i nákup vstupenek najdete na oficiálních stránkách KVIFF.

3.-6.7. Beats for Love

Největší elektronický taneční festival v republice se tradičně koná v prostředí Dolních Vítkovic v Ostravě. Line up 2019 zve na jména jako Oliver Heldens, Robin Schulz, Sven Väth, Claptone, Kryder, Majk Spirit nebo Kapitán Demo. Více o programu a vstupenkách zjistíte na stránkách festivalu.

4.-6.7. Rock For People

Rock For People je jedním z největších hudebních festivalů u nás. První ročník se konal již v roce 1995. Letos se na letišti v Hradci Králové představí Rudimental Live, Kodaline, Bring me the horizont, Franz Ferdinand nebo domácí Olympic, Vypsaná fixa + Pražská filharmonie či Mig 21. Nebudou chybět chill out zóny, street workout posilovna a food trucky. Lístky koupíte na https://www.rockforpeople.cz.

11.-28.7. Hudební festival Znojmo

Hudební festival Znojmo přináší širokou nabídku hudebních stylů i druhů a propojuje zdánlivě nespojitelné žánry. Vrcholem festivalu je nastudování a uvedení operního nebo baletního díla v několika reprízách. Kromě koncertů renomovaných sólistů, komorních souborů a nadaných umělců se mohou účastníci těšit na vinnou degustaci, noční karneval a prohlídky historických míst. Přečtěte si o festivalu více na http://www.hudbaznojmo.cz/.

12.-13.7. Hrady CZ: Točník

Od července do konce srpna proběhne v osmi různých krajích České republiky 15. ročník kulturního festivalu Hrady CZ. Na neobvyklém festivalu konajícím se na významných českých a moravských historických památkách se letos představí Kryštof, Arakain a Lucie Bílá, Marpo & Trouble Gang, Aneta Langerová, Mirai, Sto zvířat, Wohnout, Jelen, Rybičky 48 a další. Festival odstartuje v červenci na hradu Točník poblíž Berouna.

13.7. Slavnosti Svijanského piva

Jubilejní 30. ročník slavností svijanského piva nabídne hudební vystoupení na třech pódiích, čepované pivo ze 160 píp a degustační soutěž. Slavnosti se uskuteční v areálu koupaliště ve Svijanském Újezdu. Moderátory akce budou Lucie Adamcová a Jan Hanýsek Holeček. Mezi interprety se představí Trautenberk, Walda Gang, Marie Rottrová a Septet Plus Orchestra, Jelen a další. Zjistěte více na http://www.slavnostisvijanskehopiva.cz/.

12.-14.7. Mighty Sounds

Od roku 2005 se v Táboře každoročně koná festival Mighty Sounds, který se soustředí především na punk a punkrock, rock’n’roll, hardcore, reggae a indie rock. I letos se na pěti živých a čtyřech DJských stagí představí desítky světových umělců, například Dubioza Kolektiv, Turbonegro, While She Sleeps, Deez Nuts, H20, The Casulties nebo Cockney Rejects. Nebude chybět ani divadelní stan, turnaj ve fotbale nebo U-rampa.

17.-20.7. Colours of Ostrava

Již 18. ročník tohoto populárního multižánrového hudebního festivalu bude hostit bývalý areál hutí, dolů a železáren v Dolních Vítkovicích. Pořadatelé festivalu letos lákají diváky na umělce The Cure, Florence + The Machine, Rag’n’Bone Man, Years & Years, ZAZ, Tom Walker nebo MØ. Z českých účinkujících se představí Buty, Prago Union, Kryštof či Dan Bárta & Illustratosphere. Další informace na https://www.colours.cz/.

19.-20.7. Hrady CZ: Kunětická hora

26.-27.7. Hrady CZ: Švihov

Group of Friends and Beers Enjoying Music Festival together

25.-27.7. Benátská! s Impulsem

Na 27. ročníku hudebního festivalu v areálu Vesec poblíž Liberce letos zahraje švédská kapela Europe, Karel Gott, Chinaski, Richard Müller a Band, Čechomor, Lenny, No Name, Ben Cristovao a mnoho dalších. Více informací a předprodej vstupenek najdete na webu festivalu.

25.-27.7. Sázavafest

Původně jednodenní akce odstartovala v roce 2001 a během necelých dvou dekád se proměnila v oblíbený multikulturní festival s nadupaným třídenním programem. Ve Světlé nad Sázavou se v roce 2019 představí Tři sestry, Divokej Bill, N.O.H.A., Jelen, David Koller, Jana Kirschner, Firkin a mnoho dalších. Vstupenky zakoupíte na https://sazavafest.cz/.

25.-27.7. Štěrkovna Open Music

V areálu hlučínské Štěrkovny mezi Ostravou a Opavou na 15. ročníku hudebního festivalu zahrají Chinaski, Arakain & Lucie Bílá, Xindl X, Mig 21, Vypsaná Fixa a unikátní projekt Symphonic Dance Music, ve kterém se představí Janáčkova filharmonie společně s DJ Lowou. Detaily o programu a lístcích zjistíte na https://www.sterkovnamusic.com/.

26.7.-4.8. Letní filmová škola Uherské Hradiště

45. ročník letní filmové školy přinese filmové projekce v sedmi sálech a dvou letních kinech. Festival návštěvníkům zároveň nabídne nespočet hudebních, divadelních, literárních vystoupení, výstavy a workshopy. Zjistěte více na https://lfs.cz/.

2.-3.8. Hrady CZ: Rožmberk nad Vltavou

2.-3.8. HighJump 2019

Dvacátý ročník otevřeného mistrovství České republiky v extrémních skocích do vody ve volné přírodě, známé jako cliffdiving. HighJump se uskuteční v žulovém lomu v obci Hřiměždice nedaleko Příbrami. Diváci si užijí nejen závody předních světových i českých skokanů a skokanek, ale také koncerty kapel PSH, Kapitán Demo nebo Fast Food Orchestra. Detaily naleznete na http://www.highjump.cz/cs/.

9.-10.8. Hrady CZ: Veveří

11.-17.8. START FILM Fest

START FILM je určen všem, kteří stojí na startu vlastní umělecké tvorby i pedagogům a filmovým nadšencům. Na programu jsou prakticky i teoreticky zaměřené workshopy vedené zkušenými režiséry, scénáristy, spisovateli a dalšími profesionály. Součástí festivalu je také soutěž nejlepších domácích studentských filmů. V Bystřici nad Pernštejnem budou během festivalu probíhat i projekce filmů pod širým nebem a večerní dýchánky. Více na http://www.startfilm.cz/.

15.-17.8. Hip Hop Kemp

Největší hiphopový festival ve střední a východní Evropě se již po osmnácté představí v Hradci Králové. Diváci se letos mohou těšit na Tech N9ne, Masego, Earthgang, Hocus Pocus, Kontrafakt, Pharoahe Monch nebo Mix Master Mike. Stanice CNN královéhradecký Hip Hop Kemp opakovaně zařadila mezi nejlepších 50 fesťáků světa a pořadatelé slibují, že ani letos tomu nebude jinak. Mrkněte na https://hiphopkemp.cz/.

16.-17.8. Hrady CZ: Hradec nad Moravicí

16.-17.8. Vizovické Trnkobraní

Festival Vizovické Trnkobraní je hlavním kulturním projektem ve Zlínském kraji. Letos se uskuteční již po 52. Festival se bude konat v areálu likérky Rudolf Jelínek ve Vizovicích, kde se vyrábí nejznámější tuzemská značka slivovice. Na programu je několik hudebních a divadelních vystoupení i soutěž v pojídání švestkových knedlíků.  Z umělců vystoupí Horkýže Slíže, Chinaski, Anna K, Sebastian, ARGEMA a mnoho dalších. Cílem festivalu je taktéž prezentace kulturních, řemeslných a krajových tradic Vizovicka a Valašska. Pro návštěvníky je tedy připravena i prohlídka muzea slivovice, vystoupení tradičních lidových souborů a řemeslné dílny. Vizovické trnkobraní má prostě všechno!

23.-24.8. Hrady CZ: Bouzov

29.8.-1.9. Soundtrack Poděbrady

Mezinárodní festival filmové hudby a multimédií nabízí bohatý program největších hvězd filmového hudebního průmyslu. Festival založil Michal Dvořák, producent, skladatel, textař a člen hudební skupiny Lucie v roce 2016. Otevírací koncert letos patří hudebnímu filmu Šakalí léta, dále festival uvede pohádku Šíleně smutná princezna a taneční vystoupení StarDance, ve kterém tanečníci svými pohyby ztvární známé pohádkové příběhy. Součástí festivalu je také udílení ceny SOUNDTRACK za mimořádný přínos české nebo světové hudbě. Více o poděbradském festivalu se dozvíte zde.

30.-31.8. Hrady CZ: Bezděz

31.8.-1.9. Garden Food Festival

Svátek dobrého jídla a pití se letos poprvé uskuteční v Uherském Hradišti. Festival se bude konat poslední prázdninový víkend ve Smetanových sadech a návštěvníkům nabídne vybrané delikatesy i tradiční českou kuchyni. Organizátoři Garden Food Festival si dávají za cíl podporovat místní výrobce a farmáře, špičkové kuchaře, regionální potraviny i moderní trendy v gastronomii. Záměrem festivalu je ukázat zajímavé gastro koncepty a propagovat gastroturistiku ve městě i kraji.

Další články k tématu