Velký přehled: Kde oslavit 100 let republiky?

28. 10. 2018 | Aktuality

Průzkum ukázal, že mladí lidé mají o 28. říjnu dost nízké povědomí. Abychom přispěli svou troškou do mlýna, připravili jsme pro vás historické okénko do časů první republiky. A když už o tom svátku budete vědět vše podstatné, musíte ho i řádně oslavit. Třeba na některé z akcí pořádaných českými univerzitami, o kterých se dočtete v našem přehledu.

 

Na otázku, co se stalo 28. října 1918, dokáže podle průzkumu České televize odpověď pouze 38 % mladých lidí. Ostatní nevědí vůbec nebo si vzpomenou až po nápovědě. Tak si pojďme tento slavný den trochu připomenout. S koncem první světové války bylo jasné, že Rakousko-Uhersko jako monarchistický státní útvar již nemůže dále existovat. Jednotlivé národy chtěly svou vlastní nezávislost a především demokracii. Dne 28. října 1918 se delegace v Ženevě dohodla na tom, že československý stát bude republikou, prezidentem se stane Tomáš Gariggue Masaryk a předsedou vlády Karel Kramář. Ještě téhož dne byl vydán vůbec první zákon v našich samostatných dějinách, zákon o zřízení samostatného československého státu. Přesné vymezení hranic naší republiky proběhlo až později v rámci versailleského mírového systému.

 

Letos tedy naše republika slaví 100 let od svého vzniku. Oslavy to budou bujaré, neboť nám mají přiblížit, co přesně se tehdy událo a jak významný je tento den pro náš národ a naši vlast. Slavit se bude ve všech koutech naší země, takže si můžete vybrat z řady koncertů, výstav, speciálních expozic a průvodů. Jeden z těch nejzajímavějších projde v neděli Evropskou ulicí v Praze. Vojenský průvod bude čítat 2000 vojáků a 200 kusů vojenské techniky.

 

Slavit se bude také na vysokých školách. Pražská Univerzita Karlova o víkendu otevře své dveře veřejnosti. Na komentovaných prohlídkách v Karolinu a na některých fakultách se návštěvníci budou moci dozvědět něco o tom, jak univerzita vypadala za první republiky i jak ji ovlivnila normalizace. Brněnská Masarykova univerzita uvede v premiéře film hovory s TGM. Studenti Masaryčky se v den výročí také pokusí překonat světový rekord složením největší mapy Československa během takzvaného Mapathonu.

 

Pokud se rozhodnete slavit výročí v pohodlí domova nebo vám deadliny seminárek nedovolí vytáhnout paty ven, nalaďte si třeba Českou televizi, která bude 28. října vysílat řadu zajímavých dokumentů a pořadů pod názvem Toto století. Večer si pak můžete naladit živý přenos z předávání státních vyznamenání prezidentem republiky. Pokud zabrouzdáte během neděle na net, můžete se proklikávat našimi dějinami na interaktivních stránkách https://spolecnestoleti.cz. Na YouTube si pak poslechněte třeba singl k výročí 100 let založení republiky Za 100 let, který nazpívali nejznámější jména současné české hudby.

 

Zdroje: ceskatelevize.cz, rozhlas.cz, wikipedia.org, youtube.com, weby univerzit.

 

Další články k tématu