V Praze se diskutovalo o propojení evropských vysokých škol

4. 12. 2022 | Aktuality

mezinárodní konference CZEDUCONV Praze nedávno proběhly hned dvě významné akce věnované vysokým školám: mezinárodní konference CZEDUCON, kde se diskutovala strategie a politika pro oblast vysokého školství, a dvoudenní setkání ředitelů pro oblast vysokého školství. Česko je hostilo v rámci svého předsednictví Evropské unie.

Na čtvrtém ročníku konference CZEDUCON v Praze se setkali vrcholní představitelé evropských univerzit a zástupci Evropské komise se státními představiteli a odborníky na poli vzdělávání. Bavili se o tom, jak postupovat při procesu mezinárodního sbližování, tedy internacionalizace, vysokých škol po celé Evropě. Řečníci také nakousli témata aliance evropských univerzit, digitalizace ve vzdělání a virtuální studijní výměny nebo souhry vzdělání s výzkumem.

Michal Uhl, ředitele Domu zahraniční spolupráce, který konferenci pořádá, ohodnotil letošní ročník jako výjimečný, protože se mohl dostat na evropskou úroveň. Podle něj je v oblasti internacionalizace stále prostor pro rozvoj: „Jedním z našich cílů (…), je posunout vnímání internacionalizace ve vzdělávání na stejnou úroveň jako je tomu ve vědě. Všichni víme, že špičkový výzkum vzniká jedině v mezinárodním kontextu. Stejně by mělo být nahlíženo i na vysokoškolské vzdělávání a mezinárodní spolupráce by měla být jeho neoddělitelnou součástí,“ objasnil Uhl svou vizi.

Na jednání ředitelů, které proběhlo po konferenci, byli kromě evropských zástupců přizváni i zástupci z Ukrajiny a také představitelé asociací navázaných na vysoké školství, jako je například Evropská studentská unie. Diskutovalo se o evropské pomoci vysokým školám na Ukrajině nebo zavedení společného evropského diplomu a evropské studentské karty.

Zdroje: DZS.cz, MŠMT.cz

Další články k tématu

Průzkum: Studenti nejsou připraveni na maturitu, tíží je covid i válka

Průzkum: Studenti nejsou připraveni na maturitu, tíží je covid i válka

Na začátku května budou studenti středních škol psát didaktické testy, které jsou součástí společné části státní maturity. Podle průzkumu České středoškolské unie (ČSU) se na ně ale necítí být dostatečně připraveni. Ministerstvo školství sice letos opět navýšilo čas na napsaní testů, studenti si ale myslí, že úlev by mělo být víc. „Bojím se, že se …