V Oxfordu končí historická hospoda, která přispívala studentům na stipendia

5. 2. 2021 | Stojí za přečtení

oxford_lamb_flagOxfordský tradiční pub The Lamb & Flag, kam chodili studenti, místní obyvatelé i náhodní cestovatelé, po více než čtyřech stoletích vinou koronavirové pandemie skončil. Vedle historické atmosféry, široké škály výběru aleů a možnosti zakoupení kvalitního cideru, poskytovala hospoda také finanční pomoc. Ze svých výnosů podporovala nejtalentovanější studenty na St. John College spadající pod Oxfordskou univerzitu. Tato kolej také hospodu provozuje a hospoda na ni odkazuje i jménem – The Lamb & Flag, tedy beránek a vlajka, jsou atributy svatého St. Johna, česky Jana Křtitele.

Studenti zatím o stipendia nepřijdou, bude je vyplácet přímo St. John College. Přesto podle zastupujícího pokladníka koleje Steva Elstona není možné, aby kolej vytáhla hospodu z finanční nouze: „Kolej jako dobročinný spolek nemůže podporovat ztrátový podnik, který není jádrem dobročinných cílů.“ I tak zůstane hospoda ve vlastnictví koleje: „Nyní je třeba dívat se dopředu a zajistit, že fungování hospody do budoucna bude zabezpečené,“ prohlásil Elston pro deník Oxford Mail.

„Je zničující slyšet, že The Lamb & Flag možná nikdy neotevře a budeme bojovat za to, aby se hospoda udržela pro místní rezidenty a studenty, aby zde mohli popíjet i v dalších letech,“ uvedl Dave Richardson, člen Kampaně za opravdový ale (CAMRA). Krach podniku trápí i místní štamgasty. „Zatracená škoda, miloval jsem tu hospodu, chodil jsme sem roky. (…) Mějte na paměti, že pokud budou pokračovat se zavíráním hospod, studenti nebudou mít kde pít, takže možná přestanou navštěvovat Oxfordskou univerzitu!“ varoval v komentáři pod článkem Oxford Mail uživatel s přezdívkou Tedwallyanttoo.

Hospoda má dlouhou historii. Provoz zahájila roku 1566, na současné adrese je pak od roku 1613. Za léta své existence hostila několik významných osobností, například spisovatele Thomase Hardyho, amerického prezidenta Billa Clintona nebo C. S. Lewise, stvořitele světa Narnie. A možná to bylo právě v Lamb & Flag, kde Lewis obrace se na skupinu mužů s dýmkami mezi zuby prohlásil slavnou větu: „To nemá nikdo nic, co by nám přečetl?“. Ti muži patřili do literární skupiny The Inklings (česky „tušitelé“ nebo „inkousťata“). Jejím členem byl i Lewisův přítel J. R. R. Tolkien.

Zdroje:
iROZHLAS.cz, Oxford mail, iDNES.cz, H. Carpenter: J.R.R. Tolkien: Životopis. Praha, 1993.

Další články k tématu