V Mělníku by mohla vzniknout zahradnická fakulta

29. 2. 2004 | Aktuality

K budoucí Vysoké škole Jiřího z Poděbrad, která bude mít sídlo v Poděbradech, by mohla patřit i další fakulta. K plánovaným fakultám (hotelové škole v Poděbradech, ekonomické v Mladé Boleslavi, technické v Čáslavi a Kutné Hoře) by později mohla přibýt i fakulta zahradnická

K budoucí Vysoké škole Jiřího z Poděbrad, která bude mít sídlo v Poděbradech, by mohla patřit i další fakulta. K plánovaným fakultám (hotelové škole v Poděbradech, ekonomické v Mladé Boleslavi, technické v Čáslavi a Kutné Hoře) by později mohla přibýt i fakulta zahradnická, která by sídlila v Mělníku.

Město vznik nové fakulty vítá a jako její potenciální sídlo zvažuje nevyužívanou přístavbu pavilonu, který je součástí základní školy Jindřicha Matiegky. Vyšší odborná škola zahradnická projevila o prostory zájem. Nejdřív by je ale využila ve prospěch nynějších studentů. Ředitel Jan Macura totiž tvrdí, že projekt bakalářského studia není letos realizovatelný a škola proto nebude o zapojení do nové univerzity usilovat v tomto roce. Do budoucna se ale takovému záměru nebrání.

Mělnická fakulta, obdobně jak ostatní, by vznikla rozšířením nabídky stávající vyšší odborné školy o bakalářské studium. Vyšší odborná škola zahradnická je jedinou svého druhu v České republice a počet jejích studentů se dnes pohybuje kolem 500.

K projektu Vysoké školy Jiřího z Poděbrad – vysoké školy Středočeského kraje – by se chtěla přípojit i zdravotní škola v Příbrami a v případě schválení parlamentem by výuka mohla začít ve školním roce 2004/2005.

zdroj: iDnes