V Karlovarském kraji chybí absolventi univerzit

9. 5. 2023 | Uplatnění studentů a absolventů

V Karlovarském kraji chybí absolventi univerzit
Firmy z Karlovarského kraje v poslední době stále častěji postrádají kvalifikované zaměstnance s vysokoškolským vzděláním a chybí jim také absolventi. Na problém poukazují samy firmy i Krajská hospodářská komora Karlovarského kraje, která se zároveň snaží najít řešení, jak do kraje vysokoškoláky přilákat a jak je tam udržet.

Letos se například zástupci komory zúčastnili veletrhu pracovních příležitostí v Plzni. „Veletrhu jsme se zúčastnili se zástupci čtyř významných zaměstnavatelů v regionu. Pro studenty jsme měli připraveny také nabídky práce od dalších třinácti firem,“ sdělila zástupkyně ředitelky komory Barbora Volfová. Zástupci komory se účastnili také veletrhu v Ústí nad Labem, který organizuje Univerzita Jana Evangelisty Purkyně a plánují realizovat sérii besed na gymnáziích.

Na pomoc si komora přizvala manažery významných regionálních společností, protože věří, že právě oni mohou pomoct změnit způsob, jakým studenti vnímají Karlovarský kraj. Manažeři firem v řadě případů Karlovarský kraj opustili kvůli studiu na vysoké škole, ale po jejím absolvování se vrátili. Jiní se zase přistěhovali z jiného kraje, protože dostali zajímavou pracovní nabídku.

Se stávajícími studenty tak mohou sdílet své zkušenosti, a také jim povědět více o možnostech spolupráce s firmami už během studia.

Absolventi Karlovarský kraj nejčastěji opouštějí kvůli nedostatku kulturního vyžití, nebo pracovním nabídkám ve velkých městech jako Praha nebo Brno.

Zdroj: iDNES.cz

Další články k tématu

Dobrý profil jako klíč k zaměstnání. Najděte si práci přes LinkedIn!

Dobrý profil jako klíč k zaměstnání. Najděte si práci přes LinkedIn!

Portálu LinkedIn se občas přezdívá Facebook pro profesionály. Cílem této sociální sítě je propojovat lidi z příbuzných oborů či s podobnými pracovními zkušenostmi. Kromě toho slouží k inzerování pracovních pozic a umožňuje na ně i odpovídat. Na LinkedIn je momentálně necelých 67 milionů uživatelů. Jak tedy uspět u potenciálního zaměstnavatele se svým profilem v tak obrovské …

Podnikání po ukončení studia: Výhody a nevýhody

Podnikání po ukončení studia: Výhody a nevýhody

Podle zahraniční studie by si více než 60 procent studentů po absolvování studia přálo začít podnikat. Založit byznys bez předchozích zkušeností je však risk a mladí lidé mohou na vysoce konkurenčním trhu narazit. Ani tyto výzvy nezabrání některým nadšencům začít a v budoucnu třeba i uspět s vlastním podnikem. Počet startupů založených čerstvými absolventy roste den od …

Osm věcí, které by (ne)měl dělat každý stážista

Osm věcí, které by (ne)měl dělat každý stážista

Stáž je výborný způsob, jak během studia získat užitečné pracovní zkušenosti, nové kontakty a třeba si i něco přivydělat. Pro některé studenty je pak stáž vstupenkou k vysněnému zaměstnání. Na co byste se měli na první stáži zaměřit a čemu se naopak obloukem vyhnout? Nesrovnávejte se s ostatními Někteří stážisti mohou mít víc zkušeností než …