V Karlovarském kraji chybí absolventi univerzit

9. 5. 2023 | Uplatnění studentů a absolventů

V Karlovarském kraji chybí absolventi univerzit
Firmy z Karlovarského kraje v poslední době stále častěji postrádají kvalifikované zaměstnance s vysokoškolským vzděláním a chybí jim také absolventi. Na problém poukazují samy firmy i Krajská hospodářská komora Karlovarského kraje, která se zároveň snaží najít řešení, jak do kraje vysokoškoláky přilákat a jak je tam udržet.

Letos se například zástupci komory zúčastnili veletrhu pracovních příležitostí v Plzni. „Veletrhu jsme se zúčastnili se zástupci čtyř významných zaměstnavatelů v regionu. Pro studenty jsme měli připraveny také nabídky práce od dalších třinácti firem,“ sdělila zástupkyně ředitelky komory Barbora Volfová. Zástupci komory se účastnili také veletrhu v Ústí nad Labem, který organizuje Univerzita Jana Evangelisty Purkyně a plánují realizovat sérii besed na gymnáziích.

Na pomoc si komora přizvala manažery významných regionálních společností, protože věří, že právě oni mohou pomoct změnit způsob, jakým studenti vnímají Karlovarský kraj. Manažeři firem v řadě případů Karlovarský kraj opustili kvůli studiu na vysoké škole, ale po jejím absolvování se vrátili. Jiní se zase přistěhovali z jiného kraje, protože dostali zajímavou pracovní nabídku.

Se stávajícími studenty tak mohou sdílet své zkušenosti, a také jim povědět více o možnostech spolupráce s firmami už během studia.

Absolventi Karlovarský kraj nejčastěji opouštějí kvůli nedostatku kulturního vyžití, nebo pracovním nabídkám ve velkých městech jako Praha nebo Brno.

Zdroj: iDNES.cz

Další články k tématu

Ženy jsou na technických oborech stále v menšině

Mezi studenty technických oborů je pouze 28 procent žen. Ještě o deset procent méně jich studuje informační a komunikační studia (ICT). Počty studentek na těchto oborech sice v posledních letech rostly, stále ale zůstávají doménou mužů. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu. Od roku 2001 narostl počet studentek studujících ICT z pěti procent na 18 procent. Mírný […]

číst více

Osm věcí, které by (ne)měl dělat každý stážista

Stáž je výborný způsob, jak během studia získat užitečné pracovní zkušenosti, nové kontakty a třeba si i něco přivydělat. Pro některé studenty je pak stáž vstupenkou k vysněnému zaměstnání. Na co byste se měli na první stáži zaměřit a čemu se naopak obloukem vyhnout? Nesrovnávejte se s ostatními Někteří stážisti mohou mít víc zkušeností než […]

číst více

IT firmám chybí odborníci, zaměstnávají kvůli tomu studenty

S rozmachem informačních technologií (IT) potřebují firmy stále více zaměstnanců. Odborníků na trhu práce je přitom nedostatek. Firmy proto začaly spolupracovat se středními školami a zaměstnávají středoškoláky už během studií. Samy si tak vychovávají budoucí odborníky v oboru. Firmy si postupně uvědomují, že zaměstnávat studenty má své výhody. Dokládá to počet pracovních nabídek pro studenty, který čítá […]

číst více