V Česku zůstane pracovat skoro 50 procent zahraničních absolventů

4. 7. 2022 | Aktuality

zahraniční studenti

V České republice zůstává pracovat po ukončení studia téměř 50 procent zahraničních studentů. Vyplývá to z nedávného průzkumu Domu zahraniční spolupráce (DSZ). Zahraniční studenti jsou se studiem v Česku spokojeni a po absolvování ve většině případů nalézají práci ve stejném či příbuzném oboru.

Do průzkumu se zapojilo přibližně 4500 zahraničních absolventů českých vysokých škol. Zhruba 69 procent z nich studovalo běžný studijní program, 28 procent se pak zúčastnilo krátkodobého studijního pobytu v Česku.

Drtivá většina oslovených by studium v Česku doporučila i jiným lidem. Dvě třetiny z nich měly k Česku pozitivní vztah již před zahájením studia. Obdobný počet absolventů sdělil, že jejich vztah k České republice studium ještě zlepšilo.

45 procent absolventů se po ukončení studia rozhodlo v zemi kvůli práci zůstat. Nejčastěji se tak rozhodovali Slováci. Těch v Česku zůstalo pracovat přibližně 49 procent, z ostatních národností to bylo 41 procent.

Přibližně 58 procent zahraničních absolventů po ukončení studia pracuje ve stejném oboru, který studovali. V příbuzném oboru jich nalezla uplatnění čtvrtina. V mnoha případech jde o přirozenou návaznost na jejich studijní léta, protože sedm z deseti absolventů v Česku pracovalo již během studia. Až 88 procent Slováků a 68 procent ostatních zahraničních studentů dle průzkumu nemělo problém během studia práci najít. Devět z deseti absolventů pak považuje své studium za přínosné pro kariéru.

Absolventi, kteří se rozhodli pro návrat domů, svůj krok nejčastěji zdůvodňují rodinnými a osobními důvody, prací nebo neuspokojivým výdělkem.

Aktuálně na českých univerzitách studuje přibližně 304 tisíc lidí, z toho 17 procent tvoří cizinci. Jejich počet se průběžně zvyšuje posledních 20 let a nárůst nezastavila ani pandemie nemoci covid-19. Mění se však složení zahraničních studentů.

Například počet Slováků klesl o 10 procent. Naopak stoupá počet studentů ze zemí bývalého východního bloku. Loni v Česku studovalo 16 procent Rusů a osm Ukrajinců. Dá se očekávat, že s ohledem na současnou politickou situaci počet ukrajinských studentů v budoucnu ještě naroste.

Zdroj: Novinky.cz

Další články k tématu

Polovina zahraničních vysokoškoláků chce v Česku zůstat i po studiu

Každý pátý student v Česku je cizinec. Celkem jich tu studuje přes 55 tisíc. Polovina z nich tu plánuje zůstat i po dokončení studia. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Největší podíl zahraničních studentů tvoří Slováci. Na druhém místě jsou Rusové a na třetím Ukrajinci. Podíl Ukrajinců mezi lety 2021 a 2022 narostl téměř o 50 […]

číst více

Průzkum UPOL: Filozofové chtějí podnikat, nejvyšší plat chtějí medici

Každý čtvrtý student Univerzity Palackého v Olomouci chce po absolvování podnikat. Vyplývá to z průzkumu, kterého se zúčastnilo přes 1500 respondentů. Do podnikání se nejčastěji chtějí pustit studenti z filozofické fakulty a fakulty tělesné kultury. Nejvyšší nástupní plat pak chtějí studenti lékařské fakulty. Zájem o podnikání oproti roku 2012 narostl o pět procent. Nejvíc studentů chce ale stále […]

číst více

Čeho se bojí mileniálové a generace Z?

Mladí lidé si v zaměstnání nejvíce váží dobré firemní kultury, flexibility práce a nároků na udržitelnost. Nejvíc je tíží životní náklady. Vyplývá to ze studie poradenské společnosti Deloitte, která se ptala mileniálů a generace Z. Průzkumu, který se koná jednou ročně, se účastnilo 44 zemí světa. Mileniálové jsou lidé narození přibližně mezi lety 1983 až 1995, […]

číst více