V Česku zůstane pracovat skoro 50 procent zahraničních absolventů

4. 7. 2022 | Aktuality

zahraniční studenti

V České republice zůstává pracovat po ukončení studia téměř 50 procent zahraničních studentů. Vyplývá to z nedávného průzkumu Domu zahraniční spolupráce (DSZ). Zahraniční studenti jsou se studiem v Česku spokojeni a po absolvování ve většině případů nalézají práci ve stejném či příbuzném oboru.

Do průzkumu se zapojilo přibližně 4500 zahraničních absolventů českých vysokých škol. Zhruba 69 procent z nich studovalo běžný studijní program, 28 procent se pak zúčastnilo krátkodobého studijního pobytu v Česku.

Drtivá většina oslovených by studium v Česku doporučila i jiným lidem. Dvě třetiny z nich měly k Česku pozitivní vztah již před zahájením studia. Obdobný počet absolventů sdělil, že jejich vztah k České republice studium ještě zlepšilo.

45 procent absolventů se po ukončení studia rozhodlo v zemi kvůli práci zůstat. Nejčastěji se tak rozhodovali Slováci. Těch v Česku zůstalo pracovat přibližně 49 procent, z ostatních národností to bylo 41 procent.

Přibližně 58 procent zahraničních absolventů po ukončení studia pracuje ve stejném oboru, který studovali. V příbuzném oboru jich nalezla uplatnění čtvrtina. V mnoha případech jde o přirozenou návaznost na jejich studijní léta, protože sedm z deseti absolventů v Česku pracovalo již během studia. Až 88 procent Slováků a 68 procent ostatních zahraničních studentů dle průzkumu nemělo problém během studia práci najít. Devět z deseti absolventů pak považuje své studium za přínosné pro kariéru.

Absolventi, kteří se rozhodli pro návrat domů, svůj krok nejčastěji zdůvodňují rodinnými a osobními důvody, prací nebo neuspokojivým výdělkem.

Aktuálně na českých univerzitách studuje přibližně 304 tisíc lidí, z toho 17 procent tvoří cizinci. Jejich počet se průběžně zvyšuje posledních 20 let a nárůst nezastavila ani pandemie nemoci covid-19. Mění se však složení zahraničních studentů.

Například počet Slováků klesl o 10 procent. Naopak stoupá počet studentů ze zemí bývalého východního bloku. Loni v Česku studovalo 16 procent Rusů a osm Ukrajinců. Dá se očekávat, že s ohledem na současnou politickou situaci počet ukrajinských studentů v budoucnu ještě naroste.

Zdroj: Novinky.cz

Další články k tématu

Mladí se bojí klimatické změny, ale politika je nezajímá

Mladí se bojí klimatické změny, ale politika je nezajímá

Agentura STEM provedla průzkum mezi mladými lidmi ve věku 15 až 29 let, aby zjistila, co je pro ně v životě důležité a jaké mají názory a postoje. Hraje pro ně podstatnou roli značkové oblečení? Vadilo by jim sousedit s drogově závislými? Chtějí vystoupit z Evropské unie? I na tyto otázky hledali výzkumníci odpovědi. Průzkumu se zúčastnilo 1500 …

V Česku v roce 2021 studoval rekordní počet cizinců

V Česku v roce 2021 studoval rekordní počet cizinců

Na českých vysokých školách předloni studovalo více jak 52 tisíc zahraničních studentů. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). V meziročním srovnání je to o 4,4 procenta více cizinců než v roce 2020. Nejvíc studentů bylo ze Slovenska. „Nejčastěji se loni cizinci vzdělávali v oborech zdravotní a sociální péče či obchodních, právních a administrativních oborech,“ stojí v publikaci …

Polovina zahraničních vysokoškoláků chce v Česku zůstat i po studiu

Polovina zahraničních vysokoškoláků chce v Česku zůstat i po studiu

Každý pátý student v Česku je cizinec. Celkem jich tu studuje přes 55 tisíc. Polovina z nich tu plánuje zůstat i po dokončení studia. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ). Největší podíl zahraničních studentů tvoří Slováci. Na druhém místě jsou Rusové a na třetím Ukrajinci. Podíl Ukrajinců mezi lety 2021 a 2022 narostl téměř o 50 …