V Brně začne vysílat nové studentské rádio

28. 11. 2004 | Aktuality

"Chceme, aby vysílání rádia Student bylo nezávislé, nekomerční a studentské, " říkají tvůrci nového rádia, které by mělo začít vysílat od dubna příštího roku.

Po sedmi letech snažení získali autoři projektu Rádio Student, Petr Veselý, Petr Holeček a David Vavruša, licenci pro vysílání nového rádia. To bude podle jejich slov zaměřeno na cílovou skupinu posluchačů ve věku 15–26 let. “V tuto chvíli neexistuje žádné rádio, které by dostatečně pokrývalo specifickou posluchačskou skupinu studentů středních a vysokých škol, ” tvrdí tvůrci projektu.

Pokud se ptáte, proč bude takové rádio vysílat v Brně, odpověď je jednoduchá – počet studentů vzhledem k počtu obyvatel je právě v Brně nejvyšší v celé republice.

Frekvence, na které budete moci rádio naladit, je 107 FM. „Vysílač pokryje celé Brno a studenti z jiných částí republiky si nás mohou poslechnout na internetu,“ uvedl Petr Veselý, „v budoucnosti bychom chtěli ještě spolupracovat s městy Zlín a Olomouc,“ dodal.

Stanice bude mít 6 stálých zaměstnanců. Na programová a redaktorská místa budou obsazeni především studenti Fakulty sociálních studií MU a studenti Divadelní fakulty JAMU, na místa manažerská a ekonomická studenti Ekonomicko-správní fakulty MU a Fakulty podnikatelské VUT. Místa technická jsou určena zejména studentům Fakulty informatiky MU a Fakulty elektroniky a informatiky VUT. „Pochopitelně nebudou odmítnuti zájemci ostatní, a to i studenti středních škol,“tvrdí tvůrci.

Program rádia Student bude mít jiný formát, než komerční rádia. Má zde být větší podíl mluveného slova, a to 1 díl mluveného slova na 3 díly hudby. Základním pilířem programu bude zpravodajství reflektující aktuální události, které se budou přímo dotýkat studentského života v Brně. Dále chce nová rozhlasová stanice přinášet zábavu a informace. Bude se proto soustředit na kvalitní mluvené slovo a živý kontakt s posluchači.

Rádio Student by mělo vysílat v různých programových blocích 24 hodin denně. Mezi rubrikami se objeví například věda, film, sport a móda, zastoupeno bude i vysílání v cizích jazycích. Na své si přijdou studenti zajímající se o ekologii či cestování. Nejzajímavějším pořadem by se mohl stát magazín Xeny. Ten bude věnovaný menšinám různého typu a bude zaměřen na xenofobní nálady v naší společnosti.

Nové rádio bude zajímavé i po stránce hudební. „Nebudeme hrát střední pop,“ uvádí Petr Holeček,„ve večerních hodinách se zaměříme na okrajové žánry.“ Autoři projektu jsou osoby, které buď pracovaly nebo stále pracují ve školním, popřípadě mediálně-uměleckém prostředí a jsou v neustálém kontaktu s mladými lidmi. Petr Holeček, absolvent JAMU, působil jako dramaturg ČST, prorektor JAMU nebo redaktor ČRo Brno. David Vavruša je absolventem práv MU a Petr Veselý vystudoval JAMU, kde dnes působí jako pedagog a je také uměleckým ředitelem městských divadel ve Zlíně a Brně.

Pokud vás zajímají podrobnosti o programové stuktuře či autorech porjektu, dozvíte se víc na www.rrtv.cz.