Úspěšný první semestr na VŠ: Plánujte a najděte si přátele

6. 6. 2019 | Studentský život

girl-holding-notebook-writing-standing-outside_23-2147657188Říká se, že první semestr vysoké školy je tím nejhorším. Každý má pochopitelně ze studia jiný zážitek, ale obecně to platí. Chvíli totiž trvá, než se člověk rozkouká a pochopí, jak se vysokoškolský systém studia liší od života na střední škole (o základce ani nemluvě). Mrkněme se proto na několik tipů, které vám první semestr usnadní.

Začněte s čistým štítem

Jednu věc si ujasněme hned na začátku – nástup na vysokou je příležitostí, jak začít znovu. Díky tomu, kolik na vysokých školách existuje oborů a kolik na univerzity dochází studentů, existuje pouze velmi nízká pravděpodobnost, že skončíte ve stejné třídě se spolužáky ze střední.

Jestli jste tedy se svým bývalým kolektivem nevycházeli, nebo chcete pozměnit své chování, najít si nové přátele, či se jednoduše stát odlišnou (lepší) verzí sebe sama, přechod na vysokou je dobrým obdobím, kdy začít. Ještě před prvním dnem studia se tak zamyslete nad tím, jaký dojem byste si chtěli ze studia odnést a jak toužíte působit na ostatní.

Projděte se po škole

Univerzitní budovy již z principu bývají rozsáhlé, a je snadné se v nich ztratit. Vyplatí se proto si ještě před prvním vyučovacím dnem školu projít, a zjistit, kde se co nachází (obzvlášť pokud již víte, ve kterých učebnách budete mít hodiny). Takhle se vám nestane, že byste hned na první předmět úvodního semestru dorazili se zpožděním, protože byste omylem vešli do špatné budovy.

Pořiďte si zápisník na úkoly

Jestli o vysoké stoprocentně platí jedna věc, je to ta, že vás nikdo za ruku vodit nebude. Vyučující budou spoléhat na to, že jste dostatečně dospělí a schopni veškeré termíny dodržovat sami. Nikdo vám je tedy opakovaně připomínat nebude. Totéž platí v případě, že se zapomenete přihlásit na zkoušku, potom máte jednoduše smůlu. Proto si pořiďte zápisník a pečlivě si do něj zapisujte všechny uzávěrky, termíny zkoušek, písemných testů a odevzdání seminárek. Nejenomže vám to usnadní život, ale také to výrazně sníží riziko, že v důsledku opomenutí nezvládnete projít některým z předmětů.

Najděte si místo, kde se budete učit

Vzhledem k tomu, že minimálně v prvním semestru budete mezi přednáškami a semináři trávit hodně času v prostorách školy, najděte si místo, kde se budete moct nerušeně učit či relaxovat. Možností je více. Můžete například zavítat do univerzitní knihovny, rozvalit se na pohodlných sedačkách před učebnou nebo si skočit do blízké kavárny.

Ponechte si čas na koníčky

Jistě, věnovat se studiu je důležité, ale jestli nechcete, aby se váš život přeměnil ve stresující kolotoč studijních povinností, měli byste si vyhradit čas na koníčky a především odpočinek. Snažte se tedy vyvážit učení a zábavu. Například si po každé hodině učení dejte deset, dvacet minut pauzu, běžte se projít nebo si pusťte oblíbenou hudbu. Choďte ven s kamarády či novými spolužáky (ale nebavte se s nimi pouze o škole). Zapište se do jednoho z mnoha spolků, které najdete na vysoké. Jednoduše dělejte vše proto, aby váš život nebyl pouze o učení.

Navažte kontakt se spolužáky

Když se spřátelíte s novými spolužáky, nebudete se na vysoké škole cítit tak sami a také budete mít možnost s někým si pokecat o problémech studia, pomluvit vyučující (buďte v klidu, oni s tím počítají) a prostě a jednoduše se odreagovat. Mít v každém předmětu aspoň jednoho kamaráda vám navíc pomůže v případě, když například kvůli nemoci hodinu zmeškáte a budete si muset od někoho půjčit a doplnit zápisky z daného předmětu.

Snažte se neprokrastinovat

První semestr je trochu jako vhození do vody – buď se naučíte plavat, anebo se utopíte. Mnoho studentů zjistí, že jim vysokoškolský režim nevyhovuje a skončí hned po prvním semestru (nebo klidně v půlce semestru). To ale rozhodně nemusí být váš případ! Zkuste si povinnosti rozvrhnout tak, aby se na vás nenavalily všechny na poslední chvíli. Ano, my víme, dodržovat uzávěrky je otrava, ale jestli se chcete v životě dostat dál a výš, je to potřeba. A navíc, jestli jste se pečlivě socializovali s ostatními, nebudete na úkoly a testy sami, což je vždycky plus!