Univerzity bojují s antisemitismem přejmenováním. Bude Berlín následovat i Leicester?

19. 2. 2021 | Aktuality

beuth-universityBeuthova technická univerzita (Beuth Hochschule für Technik Berlin) bude přejmenována k prvnímu říjnu letošního roku na Berlínskou technickou univerzitu (Berliner Hochschule für Technik). Důvodem byly antisemitské postoje pruského státníka Christiana Petra Beutha, jehož jméno v současnosti univerzita nosí. Tento muž zároveň také stál za zdokonalením industrializace a obchodu a v hlavním městě Německa položil základy technického vzdělávání.

Univerzita, která funguje již od roku 1971, převzala na Beutohovu počest nové jméno v roce 2009. Z tento krok čelí kritice už prakticky od svého přejmenování, kvůli Beuthovým antisemitským postojům. Beuth byl totiž členem antisemitské organizace Deutsche Tischgesellschaft, která vznikla v roce 1811 a usilovala o společenské vyloučení Židů. Po letech diskuzí rozhodl akademický senát o přejmenování školy. „Jsme kosmopolitní univerzita se studenty ze 132 států. Není zde místo pro rasismus a antisemitismus,“ uvedl Werner Ullman, rektor univerzity.

Ze stejného důvodu usilují o změnu i studenti z De Montfortovy univerzity v anglickém Leicesteru. Ti vydali v listopadu prohlášení a spouštějí kampaň za přejmenování univerzity. „Společně se změnou jména se chceme ujistit, že univerzita začne aktivně bojovat proti jakýmkoliv známkám antisemitismu prostřednictvím svých institucionálních nástrojů,“ nechala se slyšet zdejší studentská unie. Šimon z Montfortu žil ve 13. století a byl vůdčí osobností úspěšného povstání baronů vůči králi Jindřichu III.  Poté se stal panovníkem Anglie a svolal také první volený parlament, proto je mnohými považován za otce parlamentarismu. Na druhou stranu ale nechal vyhnat z Leicesteru všechny Židy.

Zdroje:
erudera.com, Leicestermercury.co.uk