Učitel – rizikové povolání?

9. 12. 2003 | Aktuality

Včera dopoledne napadl student druhého ročníku politologie královohradecké univerzity Martin Jelínek třiapadesátiletého pedagoga Jana Laška. K incidentu došlo přímo v jeho pracovně v budově Pedagogické fakulty v Hradecké ulici.

Včera dopoledne napadl student druhého ročníku politologie královohradecké univerzity Martin Jelínek třiapadesátiletého pedagoga Jana Laška. K incidentu došlo přímo v jeho pracovně v budově Pedagogické fakulty v Hradecké ulici.

Zraněného učitele s několika podlitinami a tržní ránou na hlavě ošetřili lékaři hradecké fakultní nemocnice. Poté byl v odpoledních hodinách propuštěn domů.

Do vyšetřování byla zapojena policie, kterou zavolala sekretářka školy. Útočník byl zadržen na základě popisu nedaleko fakulty. “Mladík zatím nebyl policejním radou obviněn, vyšetřování však směřuje k obvinění z trestného činu ublížení na zdraví ve stádiu pokusu,” řekla policejní mluvčí Anna Pešavová. Motiv útoku doposud není znám. V případě, že by byl Jelínek obviněn z ublížení na zdraví a postaven před soud, hrozilo by mu vězení na dva roky. Kdyby se jednalo o těžkou ujmu na zdraví, prodloužil by se výkon trestu až na pět let.

Pedagog, který na fakultě pracuje dvacet let, podobný útok nikdy nezažil, ani neslyšel o podobném incidentu na jiné vysoké škole v Čechách. Tvrdí, že útok přišel naprosto nečekaně. “Dostal jsem z boku něčím ránu, potom jsem se otočil a začaly pršet rány baseballovou pálkou. Upadl jsem na zem, bránil jsem se nohama, po řadě ran jsem zaútočil na toho člověka a podařilo se mi jej vytlačit z pracovny,” popsal incident. “Domnívám se, že šlo o zkratkovité jednání, které se přeneslo na mě. Útočník vykřikoval něco o terorizování rodiny, ale já jej neznám a nic o něm nevím. Myslím si, že byl nepříčetný,” dodal Lašek, jenž je vedoucím oddělení psychologie na Pedagogické fakultě.

Podle slov Jaroslavy Mikulecké, rektorky univerzity, bude Martin Jelínek ze školy vyloučen. “Univerzita může na základě vysokoškolského zákona vyloučit studenta ze studií. O tomto případě bude jednat disciplinární komise fakulty, na které je zapsán,” uvedla.

Jde skutečně o výjimečný čin na půdě českých škol?
Na tuzemských školách je pedagog většinou respektován jako autorita. Případy napadení kantora žákem se vyskytují, ale spíše ojediněle. Dosud se objevili jenom na štředních nebo základních školách.

V lednu 1998 šestnáctiletý žák soukromého gymnázia v Rájci-Jestřebí na Blanensku brutálně zbil při vyučování železnou tyčí čtyřiadvacetiletou učitelku německého jazyka. Patrně se mstil za to, že propadal z dějepisu a z němčiny.

Vloni v lednu vyhrožoval smrtí své učitelce žák základní školy z Ostravy. Při vyučování ji hrubě nadával, napadal její jugoslávskou národnost a také se ji pokusil zbít.

V dubnu skončil v nemocnici, po napadení pěstmi a kopanci třináctiletým žákem, pětadvacetiletý učitel zvláštní školy v Broumově. Důvodem byla zřejmě pětka z tělocviku. Hoch tvrdil, že byl učitelem napaden on.

V říjnu skončila v nemocnici s otřesem mozku učitelka speciální školy pro sluchově a mentálně postižené ve Vodňanech na Strakonicku. Když začala bránit ostatní děti, kterým šestnáctiletý žák ubližoval, vrhl se na ni a shodil ji ze schodů.

Letos na konci školního roku se ve Veselí nad Moravou své učitelce pomstil fackou za dvojku z mravů žák deváté třídy.

 Násilí na školách není neznámou ani v zahraničí. Počátkem letošního roku napadl železnou tyčí pracovnici školního dozoru jeden z žáků ve francouzském Mantes-la-Jolie u Paříže. A to Francie v posledních deseti letech vyzkoušela proti násilí ve školách sedm různých vládních plánů i zvláštní právní ochranu učitelů a žáků.

V polské Vratislavi v březnu 1998 zaútočil devatenáctiletý student na tři učitelky sekerou a nožem. Učitelku zeměpisu zranil na hrudníku a na zádech. Učitelku matematiky poranil v obličeji, učitelku fyziky pobodal nožem na rameni, přičemž v útoku pokračoval i poté, co spadla a nemohla se bránit.