Třetina mladých lidí si myslí, že se důchodu nedočkají

22. 2. 2020 | Aktuality

duchdAž třetina mladých si podle průzkumu agentury Median myslí, že se důchodu nedožijí. Jejich obavy nejsou zcela neopodstatněné. Podle ekonomů by se kvůli stárnoucí populaci mohl důchodový rozpočet dostat do deficitu.

Ke krizi by mohlo dojít v horizontu deseti let, kdy do důchodu začne nastupovat silná generace Husákových dětí. Kdyby došlo podle některých předpovědí na nejhorší, lidé by do důchodu chodili nejdříve v 70 letech a výše důchodů by činila sotva osm tisíc korun.

Respondenti narozeni mezi lety 1980 až 2000 se ohledně důchodu a stáří obávají i dalších věcí. 14 procent z nich má strach z nedostatku peněz, 15 procent se bojí osamělosti. Ve třetině případů převládaly obavy ze zdravotních problémů a hlavně ze ztráty samostatnosti. Dvě pětiny mladých lidí pak zastávají názor, že ve stáří budou aktivnější než jejich rodiče.

Výzkum se zaměřil i na další aspekty spojené s důchodovým věkem jiného. Výzkumníky například zajímalo, kdy je podle respondentů člověk opravdu starý. Mladí lidé spadající do generace mileniálů ve třetině případů uvedli, že člověk je starý po dosažení sedmdesáti let. 26 procent pak jako klíčový vidí věk šedesát let.

Zdroj: https://faei.cz/

Další články k tématu